Породите на Швейцария

0

Време за прочит: 3 минути

Ви запознахме с говедовъдството на Швейцария – постижения, организация, визия. Сега ще ви запознаем с породите говеда, които се отглеждат в тази страна.
Основните породи са осем.
Обърнете внимание на породите Симентал. Ще видите, че никъде не се споменава породата Месодаен Симентал, защото такава порода няма.
Да, но у нас я има.

Интересен казус, по които Съвета по генетични ресурси трябва да се произнесе, както и да реши въпроса с Холщайна и Черношареното говедо. Точни имена на всичко, най-вече на породите  в животновъдството и идентификация. След това да се направи следващата стъпка.

Да видим кои са най-разпостранените породи в Швейцария.

Холщайн: 

Породата Холщайн идва от Холандия. До средата на 18 век животните в този регион са главно червени. През  1713 г. черни телета са внесени от Дания. Тъй като този ген е доминиращ, повечето от животните са почернели след това, но породата Холщайн все още съществува и в двата цвята. Благодарение на много високия си млеконадой, кравите Холщайн принадлежат към най-разпространената млечна порода в световен мащаб – изчислено е, че има над 80 милиона животни от Холщайн. Холщайн представлява повече от 90% от млечните стада в повечето страни, а в Швейцария той е представен само регионално през 70-те години. Оттогава тази порода се развива силно и сега представлява около 45% от популацията на швейцарските говеда. Холщайна, благодарение на отличния си млечен добив, изместват по-голямата част от местните черно-бели породи.

Червен Холщайн: 

Швейцарският червен Холщайн води произхода си от 1969 г., като са кръстосани Червения Холщайн и Холщайн с породата Симентал. Породата Червен Холщайн е много подобна на породата Холщайн с изключение на цвета. Добра крава с висока млечност, но е подходяща и за производство на месо. Животните от Холщайн и Червения Холщайн са най-ефективни при превръщането на фуражите в мляко при условия на интензивно хранене. Животните са с голяма „рамка” и изглеждат много тънки, защото изграждат малко мускулна маса

Швейцарски Флеквие: 

Породата е създадена чрез кръстосване на бикове Червен Холщайн с швейцарската порода Симентал. Думата швейцарска Флеквие е синоним на крава с двойно предназначение, със средна рамка, с добро мляко, със силни функционални характеристики. Добре балансираните животни са идеални за пасищно отглеждане. Собствената програма за развъждане  започва с покупката на швейцарски бикове Fleckvieh за изкуствено осеменяване през 70-те години. Кръвните пропорции на днешният швейцарски  Fleckvieh съответстват приблизително на 2/3 Холщайн и 1/3  Сименталска кръв. Животните имат светлочервен до тъмночервен основен цвят с бели петна, по-рядко бял цвят с червени петна. Те често имат бяло коремче и бели крака. Основният развъден район е кантонът Берн с високо разпространение в Западна и Северна Швейцария.

Симентал: 

Симентала е швейцарска порода, която произхожда от Симентал в Бернската Оберланд. През 19 век сименталските животни са били изнасяни в Южна Германия, Австрия и в Русия. Това е порода с двойна употреба за производство на мляко и месо. Кравите се срещат по-често в планинския район, отколкото в низините. Кожата  им е предимно бледа (жълта), рядко червена, с бели петна. Тя има бяла глава, бяло коремче и бели крака. Кравите са със среден размер имат силна физика, добър мускулест и спокоен характер. Породата има стабилен метаболизъм и най-добрите здравни характеристики.

Монтбелиард: 

Породата произхожда във френската Юра и в региона Монбелиарде във Франция. По отношение на развъждането принадлежи към същото семейство като породата Симентал. Това е порода с двойна употреба за производство на мляко и месо. Кравите са в червено и бяло, имат бяла глава, бяло коремче и бели крака. Има силна физика и добри мускули. Днес породата се среща главно в западна Швейцария.

Джърси: 

Говедата от Джърси първоначално произхождат от острова. Днес тази порода може да се намери по целия свят. В Швейцария обаче  от 1995 г. Преди това вносът е забранен поради закона за животновъдството. Ако за млякото не се плаща според килограмите, а според съставките, Джерсея е най-икономичната крава в света.  Месото е малко, фина костна структура и малко мускули. Цветът варира от жълто-кафяв до светлочервен, кремав, черен. Говеждото месо почти винаги е малко по-тъмно на главата, раменете и бедрата и често има вкус на змиорка.

Кафяво говедо и Швейцарско кафяво говедо

Около 40 процента от всички млечни крави, говеда, телета, , разплодни бикове и волове, отглеждани в Швейцария, принадлежат към тази порода. Породата е  традиционна в Централна и Източна Швейцария от векове. Впечатлява с икономичността си. Кафявото говедо, като швейцарска порода по произход се счита за плодовито, с дълъг живот и приспособимо. Кръстосването с американски кафяви швейцарски животни основно подобрява добива на мляко. Днес швейцарските кафяви говеда се считат предимно за икономичен вид млечни говеда. Млякото от тази порода е особено подходящо за приготвяне на сирене благодарение на високото съдържание на капа казеин В.

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here