2020 г. година на веганите

1

Време за прочит: 2 минути

Според The ​​Economist продажбите на вегански стоки са достигнали своя връх: общите приходи са 10 пъти по-високи от тези на продажбите за бързо хранене в Америка.

В допълнение, замяната на две трети от храната с вегански, може да намали свързаните с храните въглеродни емисии с 60%. Според изследователската компания Mintel повече от половината възрастни в Америка и Великобритания казват, че искат да намалят месото.
Дали правят това, е друг въпрос.

Според  ООН, количеството месо, консумирано от американци и британци на ден, се е увеличило с 10% от 1970 г.

Заслужава да се отбележи, че на последната церемония „Златен глобус“, за първи път в историята, имаше 100% веган меню. По традиция на  вечерята със Златен глобус се сервира пиле, но тази година главният готвач Матю Морган реши да промени нещата и да подготви напълно веган меню. Тази година всички звезди на киното и телевизията дегустираха охладена супа от златно цвекло, а след това ястие от  гъби, брюкселско зеле, моркови и грахови издънки. За десерт беше сервиран веган вариант на торта Opera – френски бисквитен десерт, напоен с кафе, сироп и слоеве ганаш, крем от френско масло с кафе и шоколад.

Според учените веганството може да намали последиците от климатичната криза върху планетата.

Земеделска тежест

За развъждането на животни и производството на месо, риба, яйца и млечни продукти се използват около 83% от земеделските земи в света.

Замърсяване на водата

За да получите 1 кг телешко месо, са необходими 13 000 литра вода. 500 литра са достатъчни за отглеждането на същото количество царевица. Селските отпадъци често се оказват във вода, която хората използват за измиване, лична хигиена или пиене. А флората и фауната на реки, морета, океани страда от антибиотици и хормони, съдържащи се в фуражни култури във фермите.

Обезлесяването

Всяка година човечеството губи гора в големи размери. Това се отразява на климата, защото именно горите усвояват 45% от въглерода, който изчерпва озоновия слой. Гората е изсечена за разширяване на земеделските земи.

Парникови газове

Производството на говеждо и млечни продукти води до отделяне на 20% парникови газове, провокира глобално затопляне. В отделно проучване учените стигнаха до още по-интересно заключение: ако потреблението на животински продукти бъде намалено до нула, емисиите на парникови газове ще бъдат намалени с 28%.

Етичен въпрос

Животновъдните стопанства произвеждат 570 000 тона месо годишно – което означава, че около 12 милиарда животни се убиват всяка година по целия свят.

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here