Говеждо месо: Етикет

0

Единното етикетиране на говеждо месо е задължително във всички страни на Европейския съюз. Тези правила се прилагат за прясно, охладено и замразено говеждо месо, включително и за кайма.  Етикетът предоставя информация откъде идва животното,  къде е заклано и тренажирано. Преработените продукти като колбаси не подлежат на изискването за етикетиране. Етикетът трябва да бъде прикрепен …

 • върху едно парче говеждо месо,
 • върху няколко парчета говеждо месо (групова идентификация)
 • върху насипни  стоки под формата на писмена и ясно видима информация за потребителите.

Цялата информация трябва да е ясно видима от клиента и да е закрепена на въпросното говеждо месо.
Каква информация е задължителна?

 • Референтен номер / код – номерът осигурява проследяване на месото. Този номер може да бъде идентификационният номер на животното, от което идва месото, или идентификационният номер на група животни (партида). Размерът на партидата никога не трябва да надвишава дневната продукция на фермата, а партидата трябва да бъде чиста от кланици, т.е. само животни от една кланица могат да се комбинират в партидата.
 • „ Родени в … “ – Това е името на съответната държава в ЕС или трета държава.
 • „ Отраснали (угоени) в … “ – Тук трябва да се напише името на съответната държава от ЕС или трета държава, или имената на всички държави-членки и трети страни, в които е бил угоен добитъкът.
 • „ Заклани в … “ – Тук трябва да се посочи името на държавата-членка на ЕС или на третата държава със съответния номер на одобрение на кланицата. Използването на кодове на държави не е разрешено!
 • Европейски номер на одобрение на кланицата – ако кланицата няма европейски номер за одобрение, трябва да се отбележи националният регистрационен номер. Ако това също не е налично, трябва да се посочат името и адресът на кланицата.
 • „ Разфасовано  … “ – Това е името на държавата-членка на ЕС или третата страна, в която животното е разфасовано със съответния номер на одобрение на компанията.
 • Европейски номер на одобрение на машината за рязане
 • Ако няма  одобрен европейски номер, трябва да бъде посочен националният регистрационен номер. Ако националният регистрационен номер също не е наличен, трябва да се посочат името и адресът на тренажорната. .

Всички пакетирани продукти от говеждо месо трябва да имат добре познатите елементи за етикетиране, като търговското наименование, най-добрата датата на употреба, списъка на съставките, както и подробностите за производителя и разбира се цената.

Телешкото месо е от телета до 8 месечна възраст. То не зависи от пола или породата на животното, а само от възрастта. Колкото по-младо е телето, толкова по-светъл е цветът на месото. Има няколко разновидности:

Младо месо от телета на възраст около 5 дни след раждането си.

Месо от млечно хранени телета на възраст от 18 до 20 седмици.

Месо от телета на смесено хранене (мляко и зърно) на възраст от 22 до 26 седмици.

Това месо е нежно и много вкусно, има фина структура и съдържа повече вода от говеждото. То е сред най-предпочитаните от спортистите и любителите на фитнеса. В парче телешко от 100 грама има около 5,38 грама мазнини и само 2,15 грама наситени мазнини. То съдържа около 114 милиграма холестерол и 179 калории.

От костите на место често се приготвя и телешкият бульон.

Говеждото е месо от възрастни крави. То е третото най-широко консумирано месо в света и е едно от основните меса, използвани в американската кухня. Може да бъде приготвено по много различни начини и характерното за него е, че е по-плътно месо, с много последователен вкус. Колкото по-възрастно е животното, толкова по-дълго време за готвене се изисква. В 100 грама говеждо месо  има 4.53 грама мазнини, 1.632 грама наситени мазнини и 77 милиграма холестерол. Хранителната му стойност е около 170 калории.

Основната разлика между телешкото и говеждото месо се дължи на възрастта на животното. По-младото животно има по – нежно месо. Що се отнася до хранителната стойност, телешкото има малко повече мазнини и калории, отколкото говеждото. Въпреки това то се готви по – лесно, има по – богат аромат и е с по – висока цена.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here