Почистване на кофичките

0

Време за прочит: 2 минути

От всичките злини, които съпътстват нашето говедовъдство, дори по-голяма от ниските все още цени на млякото, това са заболяванията по новородените телета и младите животни. Нямаме профилактична програма при тази категория животни. Болестите, които нападат малките телета не са в списъка за профилактика.

Предложенията на НСГБ от няколко години назад, за влизане в дългогодишни програми за ликвидиране на най-страшните заболявания по малките телета, все още са в списъка на чакащите. Ваксинирането не се прилага от всички фермери. Резултатите са налице.
Голяма загуба на телета.
Заделяне на малко разплоден материал. Не че няма.
Просто смъртността е висока.
Ако не вярвате, направете кръвна картина на телетата си и ще се уверите в гореказаното.

За да се намалят заболяванията трябва да се води голяма кампания по дезинфекцията на „посудата” която използват телетата и техните къщички. Преди години, почистването и дезинфекцията също е била подценявана от американските фермери.  Затова сега, те имат   два контролни списъка – за почистване на кофи за пиене на мляко и телешките иглута. 

Контролен списък за почистване на бутилки за пиене на мляко и кофи.

–  Отстранете грубите замърсявания
–  Изплакнете с хладка вода (прибл. 30 ° C)
–  Почиствайте на ръка с четка за около две до три минути със смес от гореща вода (60 ° C) и почистващ препарат на базата на алкален хлор с рН 11-12
–  Изплакнете със студена вода
–  Изплакнете втори път, този път със смес от студена вода, киселинен препарат за почистване (pH 2-3)
– Почистване на биберон-използват се четки, дезинфектанти, изплакване изсушаване,съхранение
–  Важно : Алкалното средство за почистване („сапун“) всъщност има рН 11-12. Каустичният ефект е необходим за емулгиране на мазнини и за разтваряне на въглехидрати и протеини. Следващото изплакване с киселина трябва преди всичко да отстрани натрупаните минерали и варовик (в зависимост от твърдостта на водата) .
–  По-добре е и за околната среда, ако почистващите препарати не се използват прекомерно, а конкретно.
–  Четките за почистване трябва да се сменят поне на всеки три месеца или дори месечно, ако се използват много.
–  Използваните дезинфектанти се доставят след консултация с ветеринарен лекар

 Нещо и за биофилма: Биофилмите се състоят от въглехидрати, протеини и мазнини, среда, която е много подобна на състава на млякото. Той е по повърхността на кофите и иглутата и в него се намират 95% от микробите.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here