Страхотно – 200 080 кг мляко

1

Време за прочит: 1,5 минута

На 21 години, преди един месец, почина Швейцарската крава Хаити от породата Холщайн. Преди смъртта си тя постави нов рекорд на страната си от 200 083 кг мляко, получени пожизнено.

През последните няколко седмици здравето на 21,5-годишната крава се е влошило. За семейството на фермера Маркус Уис, Хаити  била много повече от доставчик на мляко. „Тя се превърна в истински домашен любимец за нас, когото заобичахме с цялото си сърце“, казва Уис.

Живота на Хаити е впечатляващ. Тя е първата крава в Швейцария, която произвежда повече от 200 000 килограма мляко, с 3,79% мазнини и 3,17% протеин. Това е почти 14 000 килограма полезни съставки.
„Въпреки че за последен път се е отелвала през 2014 г. и е родила единадесетото си теле, тя продължи да произвежда мляко почти до края на живота си“.

Хаити модел за подражание за други крави

За развъдчика Маркус Уис  – Хаити беше модел за други крави. Тя въплъщава всички характеристики, които той би искал да постигне с другите си крави с целенасочено чифтосване.

«Това, което Хаити постигна в живота си, е уникално. Откакто тя се е отелила за последен път през февруари 2014 г., преди 5 години, тя е продължила да давала повече от 47 000 кг мляко, и винаги с добро качество на ».

 «Една от дъщерите на Хаити достигна 100 000 кг, а внучката и   Херта, сега достигна 130 000 кг в осма лактация.  “. 

От Холщайн Швейцария подчертават качеството на млякото от Хаити: «Винаги е била напълно здрава и плодовита, има  добри крайници и добро виме и затова е идеалната крава. Въпреки възрастта си, Хаити беше кравата, която най-добре отговаря на днешните очаквания, съчетавайки по най-добрия начин производителност и дълголетие. Тя беше устойчива и икономична крава с минимално въздействие върху околната среда. »

 

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here