Вие питате – ние отговаряме: Ние коментираме вашите коментари

1

Време за четене: 2,5 минути

Ние не забравяме да отговорим на въпросите или изказванията на нашите читатели, относно публикувани в сайта статии. Вероятно не отговаряме точно на всички въпроси или правим коментари, каквито не искате да получите. Важното е, че имаме визия, говорим това, което знаем и така, както мислим. Разбира се, че това е по-лесно, отколкото да се мъчиш да излъжеш.

Коментарите по статиите.


ОБЯВА: 40 броя крави, порода –  Българско родопско говедо

Georgi GeorgievКолега и ти ли хвърли кърпата…..Писах преди година-две че го съсипват животновъдството, а ти не вярваше…Тъжно…..

Митко КънчевВсичко е въпрос на мениджмънт. Със описаните животни. Ако си добър животновъд няма как да си под себестойност. Причини много.

Отговор: независимо, че двете изказвания са коренно противоположни, ние ще се помъчим да обединим отговора. Основната причина за продажбата на фермата е, че семейството фермери реши да излезе в заслужена почивка – пенсиониране. Наследниците имат друг бизнес /позната картинка/ и няма да се върнат на село. Освен това, изискванията станаха толкова много, че един човек трябва да се занимава с това. Цената за суровото мляко което продават, с масленост над 4.5% е само 68 стотинки и то отскоро. Въпросът с пасищата е на кантар, за да отидат животните до най-близкото пасище трябва да минат поне 3 км. Вода няма, което ознчава, че всеки ден цистерната трябва да носи вода. Няма работна ръка, няма официален ветеринар наблизо и дори за пътен лист трябва да се ходи до областта.

При тази порода БРГ, при добро управление на фермата, наистина може да си над вълната. Помощите за селекция и изчезващи породи не са много, но не са и малко.


Данък “месо” ….?

Д-р Стефан Стефанов: Не е ли по-логично най-напред да избием всички диви животни, та дано се намалят въглеродните емисии!!! Уж учени западняци, а тъпи та чак вдлъбнати!!!

Отговор:Ние не знаем какво е правилно. Но на първо четене много хора и всички животновъди реагират така. Предложението е внесено в Европейския парламент и сега почва работа по него. Не знаем дали забелязахте, че глоба за овчето и козе месо няма да има.

Мартин Йонков: Неприложимо! Пак разни кухи теорийки, събираме рейтинг и привличаме внимание.

Отговор За ЕП няма неприложими работи, така че може и да стане. Въпросът е от кои ще се отчисляват тези центове и от кои джоб ще излизат. Защото в предложението е казано- ще се съберат годишно около 32 милиарда евро и МОЖЕ да се раздадат на фермерите за да намалят емисиите.


Развитие на порода Монбелиард в България – интервю с доктор Светослав Карамфилов

Plamen Peshev Намерихме породата,остават говедовъдите.

Отговор:Има знаещи и можещи говедовъди в асоциацията на Симентала. Интервюто на Светослав Карамфилов си е направо една лекция за породата. Ако имате в предвид гледачите, вече има оферта за такива от няколко чужди страни. Пардоксалното обаче е, че при направените анкети за нуждата от работна ръка, нашите животновъди не са казали,че няма и дори селското стопанство не влиза в графа търсещи работници. Това показва обследване на ИПИ.

Лилия Мом Какъв научен съвет, асоциациите не са научни организации….само гръмки заглавия, това са асоциациите с чужди животни хвалби правят

Отговор: Когато няма работещи научни организации, асоциациите сами ще си свършат работата. Освен това, те са частни структури и сами ще си решават как ще се справят с проблемите, ако няма нещо задължително в Закона. В тази асоциация доколкото ни е известно, в техния научен съвет участват и хора на науката – професор Васил Николов и доцент Светослав Карамфилов. И още нещо, нека не забравяме, че асоциацията на Симентала отскоро е член и на Европейската асоциация. Колкото това, че животните са внос, няма нищо лошо. След реформите след 1989 г започнахме с някое и друго чистопородно животно. Така че, колкото повече внесем толкова по добре. Ще разширим генеалогията, ще разнообразим типа, ще увеличим достоверността на изследванията.

Красимир Свиленов Породата е супер, но плодовете са много едри и това довежда до много трудни раждания, не само при юниците, а и при кравите. Последните години в малката ни ферма се убедихме, че точно този проблем прави породата нерентабилна.

Отговор:Г-н Свиленов, благодарим за поясненията които дадохте на Вашите колеги и нашите читатели.


 Крава на годината

Сашо Иванчев Tochno tazi sas kakvo e specchelila

Отговор: Кравата е впечатлила гласувалите за нея с външния си вид и добрите производствени показатели. 50% от точките идват от гласувалите за нея. Останалите петдесет от двама съдии, които не са от Швейцария. В Нидерландия има подобно състезание за определяне на ферма на годината. В Германия също има избирането на най-красивата крава за годината. За тази година съдията е изминал 10000км за да посети всички ферми дали заявка за участие.

Sezgin Kadir Такива мероприатия да има и при нас

Отговор: Ние също приветстваме тази идея. Но все пак някой трябва да го направи. Най-напред асоциациите трябва да си изберат животното на годината. Все пак има над 40 асоциации. След това класацията може да се направи от държавна институция. Освен това, ние сме си мегаломани – обичаме големите коли, големите телевизори, големите жени и големите гърди. Така че, престижните награди фермер на годината отиват в шефове на мегаферми или фирми.
Има кой да го направи. Иска се само желание. За тази година ви обещаваме, нашия сайт ще го направи. Ще има животно на годината.


Haskovo.Live: Игра на рулетка. Пак ветеринарите ли са виновни

Николай Киров Ами недей купува от такива обекти това е само заслон според мен при лоши метереологични условия там продават хората.Има си големи вериги от там купувай кеф ти луда крава кеф ти салмонела кеф ти свински грип кеф ти чума всичко има там със неясен произход внос от депутатска фирма.

Отговор:Разбира се, че избора е индивидуален относно покупката. Въпросът е, че не се спазват правилата на „играта”. Какво озночова това – да се скрие от дъжда. Нас ни интерисува за качеството на продукта и има ли опасност за нашето здраве. Слушали сме ги приказките от рода – моето е домашно, само трева и сено е яло добитчето и т.н. За съжаление трябваше да изхвърлим прехваленото мляко, което миришело на детелина. Доколкото вносните млечни продукти, които са на рафта, колкото и проверки да са им правили досега, няма открити нарушения. Не защитаваме чуждото. Казваме фактите. Има и два други тънки момента които няма да засягаме – данъци и здраве.


1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here