Ще пием бира от суроватка

1

Преди известно време писахме, че почва да се прави гориво от суроватката, сега пишем за бира. И двата продукта са търсени и котират добре на пазара. Най-важното е, че ще се намери място и за суроватката, която сега се изхвърля в голяма степен.

Според прессъобщение от Университета Корнел в Итака, проф. Алкейн и неговият изследователски екип създават алкохолна бира от кисела суроватка.

Ако експериментите са успешни и ако продуктът се окаже вкусен, това ще означава създаване на нов тип алкохолна напитка. Което  ще помогне и за решаването на проблема с използването на киселата суроватка, страничен продукт при производството на кисело мляко в млекопреработвателните предприятия. Киселинната суроватка има много ограничени възможности за употреба.

Досега Алкейн и колегите му успешно са направили ниско алкохолна суроватка с кисел солен вкус, подобна на една от германските бири. Тя съдържа само 2,7% алкохол, или около половината от това, което се съдържа в стандартните бири. Направена е и напитка, подобна на вкуса на Ромполе, традиционна мексиканска напитка, вид пунш, който има приятен кремав цвят и се приготвя от мляко, карамфил, бадеми, ванилия и жълтъци, които се затоплят на водна баня и след като изстинат се подправят с малко ром.

Изследователите  трябва да преодолеят някои препятствия, например, да разберат как да превърнат лактозата в алкохол.  Въпреки това Алкейн вярва, че алкохолът от мляко може да се появи на пазара в следващите  няколко години.

“Пивоварите вече използват селскостопански продукти като царевица, ръж и ечемик, за да произвеждат алкохол”, казва Алкийн. “Млечните продукти са естествено допълнение, особено сега, когато потребителите искат нови и интересни аромати.”

 

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here