Болус в стомаха подпомага управлението на кравите

0

време за прочит: 2,5 минути

Създаден е нов модел стомашен болус, който позволява на млекопроиз-водителите да наблюдават здравето, плодовитостта и куцотата на кравите, чрез измерване на температурата и нивата на активността на кравите.

„Умният“ болус, наречен smaXtec, е в състояние да открие проблеми, които в противен случай може да останат незабелязани даже при редовни прегледи на животните.
Доказано е, че болусът надеждно предупреждава фермерите за загуби  на плодовитостта, топлинен стрес, проблеми при отелването, откриване на температура; дори проблеми с пиенето на вода и куцотата.

Ползата от такива ранни сигнали може да бъде безценна за земеделските производители; позволявайки бързо лечение или действия, когато се налага, като при това се  намаляват разходите и се  подобрява ефективността.

Болуса е способен да следи нивата на pH на търбуха за откриване на храносмилателни нарушения и предотвратяване на ацидоза, като pH функцията продължава 150 дни.

Болусите се прилагат орално и се установяват в ретикулума, където могат да останат и са безопасни за живота на кравата. Всеки болус има живот на батерията до четири години и затова е малко вероятно всяка крава да се нуждае от повече от един”.

От позицията си в кравата, болусът ще изпраща актуализации за температурата и движението на кравите на базова станция на всеки 10 минути, която след това качва данните в облачна система чрез широколентова връзка или 4G мрежата.

Информацията от всяка крава се интерпретира от софтуера и след това земеделският стопанин ще получи предупреждения, маркиращи незабавно всяко необичайно поведение на неговия смарт телефон или компютър.

Това е най-точният сигнал за отелване, който е направен за тази цел. Всяка крава с болус е генерирала предупреждение, обикновено 12-15 часа преди да се отели, което  позволява да и се обърне повече предварително внимание.

Болусът премахва необходимостта от нашийници, топлинни ленти и други устройства за наблюдение и е вътрешен, не може да бъде повреден от кравата.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here