Да не си магаре

2

Свързани статии:
Магарето

време за четене: 3 минути

Все по-рядко вече виждаме дългоушковците по селските улици. Останали са тук-там и вероятно в най-скоро време ще има асоциация на изчезващото магаре и получаване на субсидии за съхранението му.
Минаха времената когато имахме депа за магарешки жребци. Например в депото в с. Любенова махала се отглеждаха над 100 мъжки магарета от породата Мартина франка. Докато у нас си изчезват с еволюцията на обществото – /някой влизал ли е скоро в ромска махала, колите вече стават повече и от децата там/, то и в Африка и Азия изчезват, убивани най-често с чук заради кожите. И не толкова кожата, да се правят някакви чанти или ботуши, а най-вече заради желатина.
Според някои китайски лекари, желатина действа при заболявания на кръвта, безсъние и виене на свят.

Индустрията с магарешки желатин се нуждае от 4,8 милиона магарешки кожи годишно. Вследствие на това популацията на магарета в Китай е намаляла от 11 милиона през 1992 г. до едва 2,6 милиона днес. Така че, животните трябва да идват от някъде другаде.

Един от най-важните доставчици е Кения. Докато някои африкански държави, като Етиопия, Танзания, Ботсвана и Мали, забраниха клането на магарета изцяло или отчасти, в Кения продължават да колят магарета. През 2016 г. са заклани малко под 21 000 магарета, през 2018 г. броят е вече 160 000.
Независимо, че магарето е жизнено важно за кенииците, поради високата цена (около 180 до 270 евро) – магаретата се крадат на едро и се продават директно или косвено в кланици. Убиват се много повече магарета, отколкото се раждат.

Ако всички фактори останат същите, “всички магарета ще бъдат заклани” до 2022 г. и всичко това става, когато икономистите са изчислили, че магарето генерира повече доход отколкото една средна заплата в страната.

Освен това бизнесът има ефект на мафия в региона. Магаретата се купуват или крадат от други страни и понякога незаконно се колят в съседни държави. Но Кения е центъра.
Активистите за правата на животните призовават за забрана на клане в Кения. Но за правителството това е много повече от просто добър бизнес. Износът с магарешка кожа е силно политически. Става въпрос за отношенията с Китай, един от най-важните търговски партньори в Африка. Това може да обясни и мълчанието на правителството.

 

2 КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here