Млечните крави излъчват SOS!

0

време за прочит: 2,5 минути

Преди няколко дни, от телевизионно предаване разбрахме, че става нещо при млекопроизводителите.
Едните произвеждат килограм сирене от седем килограма мляко, другите от 2-3кг или въобще без сурово мляко. Подобни „фокусници” има и в Гърция, което наложи организацията на Холщайн на Гърция, която освен селекцията да се занимава и със защита интересите на говедовъдите в Гърция, / такава формула у нас не можело да се прилага и се налага да се създават десетки организации, които винаги са една срущу друга/,  От Холщайн за Гърция ни изпратиха тяхното „кърваво” писмо след, като са разбрали как се прави филийката сирене.

Холщайнският гръцки съюз на фермерите-развъдчици, известява във всички посоки, драматичната ценова ситуация, която гръцкият производител получава от продажбата на краве мляко.

Вследствие на дългогодишната политика на държавата в отглеждането на говедовъдство, много от стопанствата вече са доведени до неустойчиво съществуване. Хиляди земеделски стопани напускат района, фермите се затварят в цяла Гърция и тревогата ни се потвърждава, че през последните години се насочваме към цялостна, необратима национална икономика, нарушавайки нашите, на производителни практики при производството на млечни продукти.

В областта на кравето мляко, основните принципи на свободния пазар изведнъж спряха да работят! В Гърция, страна, в която имаме изключителен дефицит за задоволяване на нуждите ни от млечни продукти, средната цена на млякото на гръцкия производител е по-ниска от тази, получавана от животновъди от посредствените  стопанства на съседни северни и съседни страни.

Изпитваме скандални нарушения на пазара, напомнящи хармонизирани търговски практики от миналото и въпреки обещанията за противното, все още няма реакция от министерството ни. Както отдавна предупреждаваме, катастрофалната промяна в Кодекса за храните и напитките за гръцките интереси, в производството на кисело мляко чрез алтернативни форми на мляко, (напр. Млечен концентрат, мляко на прах и др.). Изискваме незабавно преразглеждане на действащите сега правила, тъй като политиците в своите изявления са се ангажирали на моменти.

Производството на гръцко кисело мляко, изключително от прясно гръцко мляко не е само очевиден акт за защита на гръцката продукция и на гръцката икономика. То представлява забележимата разлика, която отличава гръцкото кисело мляко на чуждестранните пазари и го предпазва от широко разпространени злонамерени опити за присвояване на името му.

В същото време потребителят се сблъсква с различна реалност в търговските обекти. По-голямата част от големите млечни компании умишлено подвеждат гръцката общественост, като лъжливо представят кисело мляко, приготвено от 100% прясно гръцко мляко само за няколко часа, като вносното сирене се кръщава с гръцки имена.

Нашето откритие е, че млечната зона е на път без връщане. Гърция става продуктивно зависима, докато загубите, които пряко се дължат на животновъдството, са безбройни.

Напразно се опитвахме да информираме за степента на бедствието, което се случва в нашата индустрия, както предишното, така и настоящото правителство.  От наша страна няма да има повече толерантност към присмеха и обезценяване на производството на мляко от гръцки крави. Изискваме незабавните действия на правителството и участващите институции за защита правата на гръцките потребители и засегнатите гръцки производители.

Холщайн за Гърция

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here