Цена на млякото – февруари 2020 г

2

време за прочит: 2,5 минути

Пазара за мляко, става все по-непредсказуем. Живее се при натиск от търговските вериги за купуване на по-ниски цени от преработвателите. Фермерите са под натиска и на държавата и ЕО да изпълняват все нови и нови задължения. Климатът от година на година става все по-голям „враг” на говедовъдите. Броят на кравите ежедневно намалява, но добрата генетика водена през последните години за увеличаване продуктивния живот на кравата, компенсират засега намаляващият им  брой.

Една от най-големите компании за преработка на мляко в света, събираща мляко от 19 000 фермери от няколко държави – FrieslandCampina за месец февруари  дава гарантираната цена от 36,50 евро за 100 килограма мляко

Гарантираната цена на FrieslandCampina нараства с 0.75 евро в сравнение с гарантираната цена от миналия месец (35.75 евро). Увеличението се дължи на очакваното увеличение на цените на млякото в референтните компании в резултат на продължаващото  нарастващо търсене.  Гарантираната цена на FrieslandCampina се прилага за 100 кг мляко със стандартно съдържание на протеин (3,57%), мазнини (4,42%) и лактоза (4,53%), без ДДС. Показаните количества важат за средно снабдяване от 850 000 килограма мляко годишно. Гарантираната цена е част от цената на млякото FrieslandCampina, която се изплаща на членовете млекопроизводители годишно. Всеки месец гарантираната цена се изчислява въз основа на развитието на публикуваните цени на млякото на референтните компании…

Гарантираната биологична цена на FrieslandCampina  за месец февруари остава същата, като органичната гарантирана цена от миналия месец (48,50 евро). Очакванията са, че цените на биологичното земеделско мляко от референтните компании ще останат непроменени. Гарантираната цена на FrieslandCampina се прилага за 100 кг мляко със стандартно съдържание на протеин (3,57%), мазнини (4,42%) и лактоза (4,53%), без ДДС. Посочените количества се прилагат при средна доставка на 550 000 кг мляко на годишна база..

У нас трудно може да се разбере какви са цените на суровото мляко, но тенденцията през този месец да има една-две  стотинки нагоре. Какво ще се случи следващите месеци. Вероятно цените ще продължат да растат нагоре. И у нас имаме затваряне на стопанства, не добра средна млечност, и доста проблеми по управление на фермата.

В ЕО за месец януари цената е била 35.56 цента, а за България е била 31.80 цента за килограм. Имаме ферми, които вече получават по 80 стотинки за килограм, но дават големи количества мляко с високи показатели по отношение на мастни вещества и протеини.

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

2 КОМЕНТАРИ

  1. Във Франция към момента е 380Е/т, като има бонуси за протеин и масленост. Цената на мляко от Джърси е 25% по-висока, на Монбелиард – 6-8%. БИО – също е 20-25% по-висока.

  2. У нас повечето големи ферми имат договорени не лоши цени с млекопреработвателните предприятия .

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here