Ще кажем ли сбогом на 2009 г

6

време за четене: 3 минути

Един въпрос по който фермерите не могат да постигнат съгласие, това е Преходната национална помощ в сектора на животновъдството, която се отпуска за подпомагане на сектора. Помощ известна повече, като субсидия за глава животно. Референтната дата, все още е 2009 г, което дразни много от фермерите, които са създали стопанство след тази дата или са увеличили броят на отглежданите животни.

Преди години, когато питахме, защо са такива правилата, отговорът бе:
– Получавайки помощи фермери, които са фалирали и затворили фермите ще могат  да започнат нов бизнес и изхранват семействата си. Независимо от многото предложения да се фиксира по близка година, оказа се, че това не е възможно, защото сме подписали  документ за референтна дата 2009 г. Все пак, мислим, че това е заслуга на сегашния министър на земеделието, бе сложен таван от 70% наличност от животните  регистрирани през 2009 г. за да получиш помощта. Имаше години, когато нямаш животни, но получаваш субсидия.

В Румъния, техният министър на земеделието, на среща с овцевъдите е заявил, че несправедливостта, породена от отпускането на субсидии за крави  на тези, които  са продали своите животни и в момента  нямат крави, но са имали на референтната дата 31 януари 2013 г., и това им  дава право да получават субсидии, ще бъде променено.

Ще се опитаме в новия Национален стратегически план (2021-2027 г.) референтната дата да бъде 1 януари всяка година.  Следователно  референтната дата за субсидиите, отпускани за говеда, ще бъде 1 януари всяка година. По този начин субсидиите ще се изплащат на земеделски стопани, които действително притежават животни.

Бившият министър на земеделието Петре Деа се е опитал да принуди Европейската комисия да направи това, през 2018 г. Той изменя Наредбата  и заличава старата референтна дата. А именно, преходната национална помощ да бъде отпусната на фермери, отглеждащи крави, регистрирани в Националния регистър на земеделските стопанства, на 1 януари на годината на кандидатстване.

Европейската комисия обаче, незабавно предупреди Румъния, че е в нарушение на европейските регламенти, така че промяната в законодателството беше направена напразно, тъй като не се прилага. Освен това, този член в Наредбата е спешно отменен от заплашване от Европейската комисия   за нарушение процедурата. Така  фонда продължи да изплаща субсидии на тези, които вече нямат крави.

Единствената надежда на животновъдите е Националният стратегически план, и правилата за субсидии, определени в този план, които ще се прилагат за 7 години.

 

 

 

6 КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here