Детайлите при отглеждането на телета – бибероните

0

време за прочит: 5 минути

Отглеждането на новородените телета е свързано с изпълнението на много правила. Тези правила си имат и детайли, които колкото и малки, ако не  „работят“ водят до неблагополучие за телето.

Нашите говедовъди, би трябвало вече да знаят наизуст, как се отглеждат новородените телета до отбиването им. Няма фирма, имаща отношение към говедовъдството, да не е започвала с тази лекция. И децата на фермерите вече знаят, че след раждането, телето в рамките на два часа трябва да забозае коластра. Новородени телета, се раждат без никакви забележими нива на антитела в кръвта, тъй като няма преминаване на майчини антитела чрез плацентата по време на бременността на кравите. Количеството на коластрата при първото поене, трябва да бъде една десета от живото тегло. Критичният период за новороденото е между 20-тия и 40-тия ден. Тогава имунитета от майката свършва, а телето още не е изградило своя. Точно в този период обаче ние се сещаме, че трябва да маркираме, обезроговяваме, ваксинираме  и местим телето. В тези 20 дни, телето трябва да се гледа като бебе в кувьоз.

Започваме от класиката. Фермера позволява на телето, да приемат коластра директно от майка си, през първите 24 часа от живота. Този естествен метод не позволява наблюдението и контрола на коластрата -: качество, количество и време на отделяне.  Гледане на телетата „под майката“ може да доведе до по-високи нива на перинатална смъртност и невъзможност за прехвърляне на пасивен имунитет.  Ето защо, храненето с биберон /разбирай детайла в тази статия/ си остава най-подходящия метод за хранене на телетата.

Задължително трябва да се обърне внимание на бибероните използвани при храненето. Обикновено това го пренебрегваме, гледаме на шишето да има биберон. Вниманието ни трябва да бъде насочено към качеството на материала, размера на отвора на биберона, както и неговата чистота.  Когато телетата се хранят директно от кравата, те трябва да засмукват, за да стимулират освобождаването на хормона окситоцин в кръвния поток на кравата с последващо освобождаване на млякото. В този процес телето поглъща литър мляко между 4 и 5 минути с производството на слюнка, която съдържа ензими, които подпомагат процеса на разлагане на лактозата (млечната захар).

При хранене с бутилката, бибероните трябва да задействат цяла каскада от физиологични събития, установени между майката и телето. От стимулирането на производството на мляко от майките до неговото храносмилане при телето.

Изборът на бибероните трябва да бъде добре анализиран, тъй като някои от тях са произведени с ръбове, драскотини или жлебове, които затрудняват почистването и улесняват натрупването на остатъци от храни съдържащи Escherichia coli и Salmonella и др, участващи в етиологията на диарията

Бибероните трябва да са изработени от мека и гъвкава гума, като се посочват продуктите на базата на PVC и Latex В проведени експерименти, е отчетено,че телетата изпитват затруднения да погълнат минималния обем от коластра (около 4 литра), използвайки силиконов биберон през първите 18 часа от живота. Телетата са нямали сила да смучат и стискат биберона, най вече по дребните телета. Когато силиконовия биберон е  заменен с по-гъвкав и мек PVC накрайник, е забелязано, че телетата сучат по лесно.

Освен вида на материала, важни са и размерите и формата на бибероните . По дълги могат да предизвикат дразнене във вътрешността на устата на телетата, както и да възпрепятстват процеса на засмукване. Нормално е дължината да бъде от порядъка на 8 до 10 cм.

Напоследък повечето продавани биберони са с пробита дупка от производителя. Но има и такива, които нямат дупка и това трябва да свърши фермера. Обикновено, необръщаш внимание на детайлите, той пробива дупката с каквото има под ръка- нож, ножица, вилица, което често води до пробиването на по големи дупки от това което трябва да бъде. Някои пък мислят, че големите дупки улесняват приема на коластра, но колкото по-голяма е дупката, толкова по-големи са шансовете за увреждане на здравето на телетата

Големи дупки увеличават скоростта на изтичане на млякото и увеличават вероятността то да отиде в белия дроб, като предизвиква некротична бронхо-пневмония. Работниците в родилното  често съобщават, че телетата имат затруднено дишане при раждането, но всъщност това се дължи на грешка в дупката на биберона.

Пробиване на отвора на биберона става най-добре,  чрез нагряване на игла и пробиване на отвор с малък диаметър  Дупката трябва да е толкова голяма,  че млякото да капе само когато бутилката се обърне с биберона надолу.

Приборите, които се ползват за поене на телетата с коластра, а след това и с мляко трябва винаги да бъдат чисти, добре санирани и в добро състояние. Идеалното е никога да не оставяте употребявани и мръсни бутилки и кофи с остатъци от мляко, изложени на въздействието на околната среда за дълго време, защото в този период настъпва разпространението на бактерии, които увреждат след това здравето на телетата. След употреба, приборите трябва да се измият с вода и обикновен препарат, да се използват подходящи четки за отстраняване на излишната вътрешна мръсотия, да се изплакнат обилно с течаща вода и накрая  да се потопят в дезинфекционен разтвор. Приборите трябва да се изплакнат с течаща вода преди следващата употреба.  Бибероните  трябва отвътре да се почистват с пригодени за целта четки за да се премахне отвътре всякаква застояли се остатъци от мляко.

Трябва да се обърне внимание на полезния живот на бибероните, използвани при храненето, тъй като те се износват с времето и трябва да се сменят периодично. Като цяло, животът на дюзата, използвана ежедневно, е осем Ако използвате сухо мляко, трябва да внимавате с правилното разтваряне на тези продукти, в противен случай могат да причинят запушване на биберона, което затруднява поглъщането на млякото от телетата . Когато забележите, че телетата изпитват затруднения с изсмукването на млякото, процесът на кърмене трябва да бъде преустановен, за да се измие и отпуши отвора, добре да се разреди сухото мляко и след това отново да се даде на животните.

Грижата за биберона, нищо,че го слагаме към детайлите, надхвърля онова, което можем да си представим. Необходимо е голям опит и знания при закупуването на биберони. Те трябва да не са твърде широки или прекалено големи; формата да е възможно най-близо до нормалната форма на цицката на кравата; бибероните трябва да бъдат меки, за предпочитане направени от латекс или PVC, за да се улесни изсмукването на течността; бибероните не трябва да съдържат никакви канали, за да се избегне разпространението на бактерии; отворът трябва да бъде достатъчно голям, бибероните, бутилките и кофите трябва винаги да бъдат чисти, дезинфекцирани и в добро състояние, когато се изхранва коластра или млякото на телетата. В материала са използвани и изследвания на д-р Вивиан Гомес.

перинатална смъртностсвързана с раждането и непосредствено след него

детайл – Относително самостоятелна съставна част на нещо. Дреболия, незначителност, дребнавост. Част от машина, апарат, устройство, която е с елементарен строеж и не може да се разглобява повече.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here