Обезмасленото мляко ни подмладява

0

време за четене: 1 минута

Учени от университета Бригъм Йънг в САЩ откриха, че тялото на хората, които използват краве мляко с ниско съдържание на мазнини, остаряват по-бавно от това на тези, които консумират мазно мляко или изобщо не го пият.

В хода на изпитанието е използвана информация за 5834 възрастни американски граждани, като една част са консумирали  мляко с ниско съдържание на мазнини (1% мазнина или обезмаслено), а друга част от тях са консумирали високомаслено мляко (2% или 3,25% мазнини). Освен това приблизително 13% от наблюдаваните хора, изобщо не са пили  мляко.

Учените са изследвали връзката между дължината на теломерите – крайните секции на хромозомите, които са индикатори за възрастта на човека – и съдържанието на мазнини и честотата на консумацията на мляко.

И така, за всеки допълнителен процент на съдържание на мазнини, теломерите са намалели с 69 основни нуклеотидни двойки, което съответства на повече от четири биологични години. По-специално при хора, които пият мляко със съдържание на мазнини 3,25%, теломерите са с 145 основни двойки по-къси от тези, които предпочитат обезмасленото мляко.
Освен това  при хора, които изобщо не пият мляко, теломерите също са по-къси от тези, които са яли обезмаслено мляко.

Научната работа е публикувана в списанието Oxidative Medicine and Cellular Longevity на 28 октомври 2019 г.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here