И ние имаме телета от ембриотрансфер

0

време за прочит: 1 минута  

В нашият материал озаглавен

Първи телета от ембриони

не случайно започнахме така –

„С тъга пишем тази информация, защото ние си нямаме теле-ембрионче, през последните 30 години, а чувашите вече имат няколко. Все пак нека ги поздравим.”

Наистина, самочувствието ни бе смачкано. Все пак имахме поне 15 центъра за ембриотрансфер, обзаведени от най-престижната фирма за него време – френската „Касу”. Имахме специализирани коли, също снабдени с всичко необходимо. Нашите специалисти имаха и едномесечно обучение във Франция. И изведнъж нямаме.
Оказа се, че не е така.
Получихме съобщение от професор Живко Кръстанов, които ни писа, че от години в Силистренско се раждат телета, чрез тази технология.
Интересно, защо няма информация за това.
Румънците получиха две телета в техния център и се изписаха сумати статии. Нека фермерите и специалистите, които използват тази технология да напишат всичко, което правят. Плюсове, минуси, трудности. Да можем да запознаем техните колеги и които иска да започне да работи с ембриони.
Борбата за стотинката, за времето и грама мляко сега почва. Нека де се възползваме от плюсовете на всяка една прогресивна технология.

Използваме също да известим нашите читатели, че по време на Селскостопанска изложба Агра – 2020 г, в програмата е включена само една лекция свързана с животновъдството. Това показва, че или няма интерес към него или няма, какво да си кажем.
За сметка на това, отново професор Живко Кръстанов ще говори на животновъдите относно
“Възможности за намаляване на екологичния отпечатък в животновъдството” – нещо, за което само слушаме от известно време, но още не сме усетили, колко много неща трябва да се направят за да се намали този „отпечатък”.

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here