Беларус срещу Европейския съюз

3

време за четене: 2 минути

От няколко години пишем за Беларус. Страната чудо, страната мляко, а вече и страната сирене. Тази малка държава зае голяма ниша в бизнеса млекопроизводство и преработка. Тя вече се състезава по тези показатели не с отделни държави членки, а със самия Европейски съюз. Съвсем скоро писахме,че Беларус е четвъртата страна по износ на сирене.  Една от страните преди нея е обединения отбор на ЕС. Другите са САЩ и Нова Зеландия. Не случайно пишем за Беларус. Прочетете тези статии и ще разберете как се прави бизнес с мляко.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Чудото Беларус Още за „Чудото Беларус”
ЕЛАРУС – 9 200 000 тона мляко за една година
Беларус е мляко
“Бялото злато” на Беларус
Беларус – 7-ма по производство на мляко в Европа
Беларус – по един тон мляко на човек
Беларус – 4-ти по износ на сирене

 Република Беларус доставя селскостопански продукти и хранителни продукти в 104 държави в света. В 57 вноса включва Беларуски млечни продукти. Общо страната представлява 6% от световната търговия с млечни продукти.  През 2019 г. според министерството, Републиката е произвела повече мляко от 2018г и съответно е реализирала по големи количества продукция.

Беларус успя през миналата година да увеличи сериозно  производството на суха суроватка – в страната са произведени 118,8 хил. тона продукт, което е със 125,3% повече в сравнение с първоначалния период на 2018 г.

По-голямата част от произведеното сурово мляко (36%) отива за масло, което осигурява на Беларус третото по големина производство на масло в света след Нова Зеландия и ЕС. Почти една трета от суровото мляко (32%) през 2019 г. беше насочена към производството на сирене. Така, Беларус е на четвърто място сред световните производители на сирене, след ЕС, САЩ и Нова Зеландия. Във физически план това доведе до увеличаване на производството на мазни сирена – през 2019 г. делът възлиза на 118,5% спрямо нивото на 2018 г., или 249,8 хиляди тона произведено сирене.

В края на ноември 2019 г. делът на износа на белоруски сирена сериозно се увеличи. Ръстът възлиза на 118,3% – през 2019 г. Беларус е изнесъл 183 хил. Тона сирене. Увеличава се и делът на износа на суроватка и концентрат – със 118.7%. Беларус също е на трето място по износ на суроватка след ЕС и САЩ.

Най-голям е износа от ЕС-808хил.т, следват САЩ с336хил.т, Нова Зеландия 301хил.т, забележете- Република Беларус-183хил.т, Австралия-146хил.т, Швейцария-65хил.т, Турция-45хил.т, Аржентина 36 хил.т и др.

Най-голям е износа на масло от Нова Зеландия- 410хил.т, ЕС-198 хил.т, забележете- трето място- Република Беларус-72 хил.т, Индия-38 хил.т, САЩ-30хил.т и др.

 

 

3 КОМЕНТАРИ

  1. Моля ви прочетете също така за износа на Беларус на цитрусови плодове, без да са тропическа страна!
    Вижте също така на къде им е износа – основно (сигурно над 90%) за Русия на Путин.
    Това си е чиста контрабанда, за заобикаляне на санкциите от Путин. Той не позволява на руснаците да ядат мляко и сирене от Европа, а блядовете си го искат. Беларус им го осигуряваше до сега!
    От 2020 вече няма да е така!
    Прогнозирам ДРАСТИЧЕН спад в износа на сирене и цитруси от Беаларус за 2020!

  2. Хубаво написано само,че дето в Беларус има само 2 вида сирене и е невъзможно да се яде (пародия на сирене).

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here