За кравите и ….интернета

0

време за прочит: 1,5 минута

Крави в интернет
Като седна зад бюро във Варшава, знам много повече за една крава, отколкото един фермер, който стои до нея! Той  само стой и вижда, че тя дъвче. Аз виждам 11 различни жизнени параметри – каза Марчин Голебиевски от  Селскостопански университет, който работи по внедряването на нови технологии, даващи възможност за цялостно наблюдение на животните.

Всичко, това става благодарение на специален сензор, поставен във вътрешната страна на ухото.  Това е вид перпетумобиле, сензора се захранва  от слънчева енергия и не изисква зареждане. 

Най-важното предимство на устройството е, че в реално време се определят жизненоважните параметри за кравата (например температура, отелване, ранно откриване на болестни състояния, физическа активност и т.н.). 
Най-старата информация, която получаваме е 15 минути, защото толкова е времето между двете изпращания на пакета с данни..
Всичко се основава на проблемни събития, а фермера получава само избрана информация по мобилния телефон, и какво трябва  да се направи в конкретна ситуация (напр. кравата е подходяща за осеменяване).

Системата понастоящем се тества в избрани стада в Полша, а очакваната цена е около 300 PLN/около 140 лв /за сензор за крава. В обучението са участвали над 300 човека за няколко дни.

Източник:kaliningrad.news

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here