Кога се е появило сиренето. Видове сирена.

0

време за прочит: 3,5 минути

Днес никой не може да каже точно, къде и кога е направено първото парче сирене. Археолозите стигнаха до извода, че правенето на сирене, като вид дейност и наука съществува повече от 7000 години. Най-старото доказателство, сочещо за това, е установено в Полша. Там са намерили сито с остатъците от млечни протеинови молекули.

Първата фабрика за производство на сирене е открита в Швейцария през 1815 г., но производството в индустриален мащаб е започнало много по-късно и в съвсем различна точка на земното кълбо – през 1851 г. в САЩ.

Днес светът познава повече от 2500 от негови видове, даже всяка седмица се измислят нови продукти. Изчислено е, че се произвежда повече сирене годишно, отколкото кафе, чай, какаови зърна и тютюн взети заедно.

Основното нещо, което трябва да знаете за сиренето

Първо, знаете ли защо плочата със сирене се е превърнала в неизменен атрибут на всяка фраза с етикета “афродизиак”? Много елементарно: някои видове сирене, особено тези с мухъл, са мощни афродизиаци. Те повишават степента на взаимен интерес, както от страна на мъжете, така и от дамите.

Можете не само да пиете  вино със сирене, но и да го направите с него. По стара традиция в сърцевината на сирената буца се вкарва обърната пълна бутилка с вино. Така сиренето остава по-дълго свежо с приятен опияняващ аромат.

 Сиренето се използва и като банков залог. От средата на 20 век, някои банки в Северна Италия, започват да дават заеми на производителите на сирене, като искат гаранция пити Пармезан. Банката поставя питите сирене в специално помещение и ако плащанията от кредитора се забавят, те просто го продават.

С истински сиренен култ е известна  Франция. Някои сортове са неразделна част от държавния церемониал още преди векове.  Крал Карл Велики обожавал бри и го сервирал като деликатест на важни срещи. Между другото, този вид е много малотраен – годен за консумация е около 84 дни. След това, ако се консумира, може да доведе до токсикация.

В предградията на Глостър всяка година се провежда първенство по фигурно пързаляне със сирене. Участниците се спускат от хълма Купър, следвайки парче сирене, което церемониал майстора хвърлял от върха. Който се окаже най-бърз, ще получи сирената пита като трофей.

Разпознаваме няколко видове сирене с дупки. Знаете ли как и защо се получават?
Причината за това е движението на бактерии, причинено от газ. Експертите по сирене наричат ​​тези мехурчета „очи“.

Цветът също има значение – той зависи от състава на млякото, а той пък от своя страна зависи от диетата и вкусовите предпочитания на кравата, козата или овцата.

Някои сирена са оцветени с отвара от цвят невен или от сок от моркови.

Най-специфичното сирене, което със сигурност не е за всички, е Kasu marzu от Сицилия. Ларвите могат да скочат до 15 см, така че, който иска да се наслади на такова удоволствие – бъдете толкова любезни,  да си сложите очила.

 факти

 • За да се приготви килограм сирене, най-добре това да стане с не по-малко от 10 литра мляко (като у нас), а за такова приготвено от соя ще са ви нужни само 600 гр.
 • В Уисконсин има закон, според който, на всяко хранене в ресторант, можете да поискате да ви се сервира и сирене.
 • В Швейцария са известни около 2400 сорта сирене. Но цялото разнообразие може да бъде разделено в 8 категории: сирище, твърдо, меко, саламура, млечни продукти, суроватка, пушени и плесенясали.
 • Най-популярното сирене в света е Моцарела. Което се използва най-често при приготвянето на пица.
 • 200 г сирене ще задоволи дневната ви нужда от протеини, мазнини и въглехидрати.
 • Аминокиселината на триптофан, която се намира в сиренето, облекчава стреса и намалява тревожността. То е антидепресант.
 • Сиренето предотвратява развитието на кариес, защото нормализира киселинно-алкалния баланс в устната кухина.

Как се съхранява

Идеални условия за съхранение на сирене:

 • постоянна температура от 6 до 8 градуса по Целзий;
 • степен на влажност около 90%;
 • вентилация на мястото;
 • За да съхранявате сиренето в хладилника, най-добре е да вземете стъклен съд с капак и да добавите няколко кубчета захар там. Излишната влага ще се поеме.

Как да използвате различни видове

твърдо
Пармезанът е за тестени изделия, пица и сосове. За тостове, сандвичи и сметанови супи е по-подходящо да се използва чедър и маасдам, добавя се към макароните, пицата и сосовете

меко
Пикантният камамбер и ливаро ще бъдат хубави подправка към салати и топли ястия. Универсалната моцарела е идеална например за лазаня. Сладкото бри и маскарпоне ще се съчетаят добре с виното, а също така могат да се използват и като пълноценен десерт. Синьото сирене е полезно за всичко, освен за печене – имаме предвид синьо, рокфор и компания. А рикотата, напротив, е създадена за хлебопекарна: киселинно-соленият й вкус е напълно ненатрапчив.

саламура
Всички мариновани сирена са известни с киселия си вкус. Така че в салатите и сладкишите те намират своето място.

източник: по материали от интернет

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here