Кръстосването не трябва да е табу

1

време за четене: 3 минути

В името да се участва в програмата за селекция, защото се получават субсидии, се пропуска един много важен метод – кръстосването. По този въпрос, има много да се говори и спори, но така или иначе фермерите пропускат във времето нещо много важно, свързано с икономиката на фермата. Какво от това, че дадената ферма е с 8000 кг средна млечност, но себестойността на млякото е по-висока с 10-15% от това на кръстоските, които също дават почти толкова.
Нецелесъобразно е да се робува на  чистопородното  развъждане, имайки се в предвид, че никога няма да произвеждаме бикове от развъжданите комерсиални породи у нас, нито пък юници за разплод.
Това  е доказано през последните 15 години – нито бикове, нито юници, и  е един важен въпрос, който трябва фермерите, заедно с развъдните си организации, да обсъдят. Това е въпрос, свързан с тяхната икономика.
Govedovad.com

Кръстосването-ще го правим или не

 Какво ни каза, преди няколко години г-н Тор от GENO, при гостуването си в България. „Мисля, че е време вече да се събудим! Повечето от фермерите все още предпочитат да работят с Холщайн. Вече 30 г. кравата Холщайн е призната по Света, като основна млечна порода, с отличното си виме и тип. Въпреки това, стопаните често наблюдават проблеми със здравето и плодовитостта при чистокръвните Холщайн. Все повече животновъди по света сега се възползват от предимствата на хибридизацията. Ефективната хибридизация започва с две породи, които се допълват генетично. Независимо дали се използва дву или 3-породно кръстосване, фермерът трябва да има план и да избере система за хибридизация, която да съответства на много показатели – на фермата, климата, млечния пазар, хранителния режим и мениджмънта”.

Породите, които се ползват в програмата за хибридизация, трябва да се допълват и да имат поотделно широка база за селекция, и продължаване на собственото им развъждане. Задачите трябва да се планират и организират, да се ползват най-добрите бици от породите, които отговарят на условията в млечната ферма. Това е една просперираща тенденция в много страни, и повече от 20% от осеменяването се прави с Норвежка червена порода.

Консервативните холандци, издигнали в култ породата Холщайн, също скланят ”глава” пред икономиката в млечното говедовъдство. Преди известно време те проведоха опит с кръстосване на Холщайн със Симентал. Сега Университет Вагенинген започва проучване, кръстосвайки Холщайн с Норвежко червено говедо. Това се случва, след като един холандски фермер е използвал сперма от норвежкия Braut  и получил отлични производствени и икономически резултати. След като видели, какво се случва на терена, неговите колеги, също почнали да купуват сперма от този бик и са закупени вече над 100 000 дози. Същият фермер, в момента работи по схема, включваща освен Норвежкото червено и Симентал.

“Сега имам по-здрави копита на животните, и леки раждания. Телетата са много важни, те са и с по-голям интезитет на растеж. Все още не зная, какво ще се случи с кръстоските в дългосрочен план, защото най-старите са на трето теле. Това са самоуверени крави. Животните са по-малки, по-здрави, по-компактни и имат по-добро усвояване на фуража” – казва фермера.

Освен това и генетичното разнообразие е по-голямо. Най-голямата развъдна програма в Света, е тази на Норвежкото червено. Породата има  200 000 животни. Въпреки това, поради политиката, ефективното „население” от 200 бика е голямо, докато  при породата Холщайн  „ефективното население” се състои само от 60 бика по целия свят.

Съвсем нормално, холандската наука не иска да остави своите фермери сами да решават проблемите си, и веднага на Университета е възложена задача да проведе проучване в 10-12 ферми, в които са използвали сперма от Норвежкото червено. Тези стопанства трябва да осигурят минимум 25 бременни животни в продължение на две години, които да родят най-малко 10 до 12 женски кръстоски. Животните ще се наблюдават  три лактации, при възможност до пет. Ще се използва материал от пет-шест норвежки бика.
Този опит ще бъде разширен в сравнение със Симентала, защото под наблюдение ще бъде здравината на копитата, използването на антибиотиците при телетата и кравите и ражданията. На последния признак, норвежкият селекционер участник в работната група, се е усмихнал и казал – “Има система, която събужда фермера през нощта, когато една крава започва да ражда. Норвежките фермери нямат такива системи и не стават през нощта. Нашите крави се телят сами и телето обикновено посреща сутрин фермера”
Govedovad.com

 

1 КОМЕНТАР

  1. Всъщност въпроса трябва да е: до кога ще се кръстосват породни с непородни животни и приплодите ще се обозначават като породни? Защото именно тази родна практика на масово поглъщателно и не само, кръстосване доведе нещата до настоящата ситуация. А тя е, че българските животновъди нямат нито култура нито традиции в чистопородната селекция. Поради това е масово явление стада, в които едно с едно животно не си приличат, камо ли пък на породата за която претендират и за която собственика им получава субсидии. То не бяха Искърски сиви говеда , които само дето са леко сивеещи на цвят без да имат никаква генетична връзка с породата, то не са Западностаропланински овце родом от Петрич, Малешевски(?!) тип кози от Врачанско, Среднородопски овце от Рила, цигански кранти писани за Каракачански коне и т.н. И за липсата на тази селекционна култура са виновни както чиновниците ръководещи министерството и бранша, така и зооинженерите, които активно съдействаха за гореизредените български абсурди.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here