Заплождаме рано – възможно ли е

1

време за прочит: 1,5 минута

Необходимо ли е да заплождаме на по-малка възраст. Този въпрос си го задават говедовъдите от преди много години. Правени са и опити, но в крайна сметка все още няма твърда позиция за плюсовите и минусите.
От посещения на центрове в Германия знаем, че те правят всичко възможно от младите бичета, колкото  може в по-ранна възраст, да получат сперма, и по същия начин, да подготвят дъщерите им на по-малка възраст да бъдат заплодени, и съответно отелени, за да може да се тества и бичето по-бързо. Това вече е стара практика, сега съвременните методи са съвсем други, и оценката на бичетата става в съвсем крехка възраст и други методики.

 В днешно време, заплождането на по-малка възраст на юниците,  може да се приложи при комбинирането на отелването, избягване на наднорменото тегло и прекомерно развитие при първото отелване. Това  са все причини, за да се обмисли възможността за отелване на юници на 21 или 22 месеца. Предварителните резултати от тестовете, извършени в станцията Inra, потвърждават, че това е възможно, без да се наруши „кариерата” на юницата.
“Това изисква поддържането на много високи нива на растеж, което позволява задоволително развитие и началото на пубертета.  Целта е достигането  поне 200 до 210 кг живо тегло на шест месеца, и 370 до 380 кг по време на осеменяване (12-13 месеца).- казват учените.

В това проучване са включени тридесет юници, които са родили на 21 месеца. При  претеглянето им на седмица след отелване, теглото им е било средно 500 кг, срещу 560 кг за тридесет и шест юниците, които са родили на 25 месеца.
Петнадесет седмици след отелването, разликата в теглото между 21 и 25-месечните партиди за отелване, е намаляла до 30 кг.
Производството на мляко е по-малко с 2 кг /дневно през първите петнадесет седмици на доене 28,5 кг/,  дневно  срещу 30.7 кг .
“Това се дължи главно на по-ниското тегло на отелване. Освен това, изследователят не е наблюдавал ефекти върху репродукцията, здравето и живото тегло в края на първата лактация. Но дългосрочните ефекти от тази практика, все още предстои да бъдат анализирани.

Говедовъд

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here