Мед с добавени захари. 14 от 100.

0

време за прочит: 2,5 минути

На всеки 100 опаковки мед, които се продават в момента в големите супермаркети, на страните-членки на ЕС,  14 от тях не съдържат това, което пише на етикета. Европейският изследователски център, извърши проучване, на настоящата ситуация в сектора на пчеларството. Анализирани са  2264 проби от мед, получени от всички държави-членки, които са взети на всички етапи от производството и преработката.

Чужди и допълнителни захари са открити при 14% от пробите, което представлява обезпокоителен процент, и кара потребителите да се чудят, какъв вид мед да си купуват. Истината е, че евтиният и често незаконен внос на мед от трети страни, вече представлява сериозна заплаха за жизнеспособността на световното пчеларство.

В този контекст, на пленарната сесия на Европейския парламент, която бе на 1 март, се обсъдиха и набелязаха следващите стъпки за по-добра защита на здравето на пчелите, премахване на измамите и подобряване на европейското пчеларство. Решенията се отнасят до синхронизирането и хармонизирането на граничния контрол, контрола на единния пазар и всички тестове на вноса на мед. И все пак, важно е предложението на много евродепутати за характеризиране на меда,  и определянето на пчелните продукти като “чувствителни” в търговските преговори с трети страни.

ЕС се нарежда на второ място в световното производство на мед след Китай , със средна годишна продукция от 200 000 тона. Вноса на мед се осъществява основно от Китай, Украйна, Аржентина и Мексико.

По отношение производството на мед в Китай, има много въпроси. Например – как производството на мед се увеличи с 88% за периода 2000-2014 г., когато пчелите са нараснали само с 21%? Както всички страни, Китай страда от намаляване на пчелните семейства, в резултат на пръскането, замърсяването и урбанизацията.
“Отговорът е прост, и се крие в начина на производство”, – казва Норберто Гарсия, президент на Световната организация на износителите на мед (IIEO). Виждате ли, Китай събира мед, който е твърде воднист и съхне, и чрез изкуствено  филтриране, се отстраняват остатъците, след това се добавя цветен прашец, за да се скрие истинският произход и състав на меда, добавят се и подсладители, в зависимост от това, което ще се хареса на пазара.

Вноса  на съмнително качество мед от Китай, не е нищо ново. От 2002 г. до 2004 г., вносът на китайски мед бе забранен в ЕС, защото опаковките на меда са нямали етикет за произход, и дори е имало случаи, когато е установено, олово в неговото съдържание, без да е отбелязано в опаковка. Оттогава контрола върху производството и качеството на меда в Китай, предназначен за износ, се е увеличил чувствително.

Източник: ЕС

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here