“Укрепване на земеделието!” – евродепутата Берт-Ян Руасен

1

време за прочит: 3,5 минути

В ЕП не попадат случаини хора. То няма и друг начин. Този депутат е представител на Нидерландия- водеща по производството на селскостопанска продукция. Въпросите са зададени от ЕМБ.

Берт-Ян Руйсен е член на Европейския парламент и принадлежи към групата на европейските консерватори и реформатори (EKR). 47-годишният нидерландец е в комисията по земеделие и развитие на селските райони от юли 2019 г. 

Кои са вашите основни политически приоритети за следващите пет години в Европейския парламент?

Моят фокус ще бъде отново да направим силно земеделието. Просто трябва да гарантираме, че има достатъчно качествена храна за всички наши граждани. Храната никога не трябва да се изчерпва или трябва да зависи от други страни или континенти за ежедневния си хляб. Вече е много жалко, че ЕС не е самодостатъчен по енергийните въпроси – виждаме какви проблеми създава зависимостта. Освен това не трябва да сме зависими от нещо толкова важно като селскостопанските продукти!

Трябва да попречим на бюрокрацията да задуши предприемачеството в европейското селско стопанство. Като преговарящ за EKR Group, аз ще отстоявам конкурентоспособността, иновациите и устойчивостта в бъдеще за нашите земеделски производители.

 Как можем да задържим фермерите от бягството им от земеделието.

Първата стъпка е намаляване на административната тежест в селското стопанство. Предприемачите се нуждаят от свобода и инструменти, за да тестват нови продукти и процеси и да бъдат иновативни – за да могат потребителите да купуват и да се наслаждават на харесваните от тях продукти. За да направим това възможно, ние в Европейския парламент трябва да гарантираме, че фермерите разполагат с необходимите инструменти.  Земеделските стопани остават на земята си, ако могат да си изкарват прехраната там. Конкурентоспособността на сектора е много важна тук. Търговията трябва да се въздържа от нелоялни практики, а потребителите трябва да плащат отговорни цени, за да поддържат устойчивостта на селското стопанство.

 Дали търговското споразумение между ЕС и Меркосур е риск за земеделските производители от двата континента? Как можем да гарантираме, че споразумението не предизвиква низходяща спирала в цените, социалната защита и опазването на околната среда?

Да, поради безмитния внос от страните от Меркосур, споразумението всъщност носи големи рискове за чувствителните отрасли, като например европейския птицевъден сектор. Моята партия, SGP от Холандия, има големи съмнения дали производителите в страните от Меркосур действително отговарят на същите стандарти като техните колеги в страните-членки на ЕС. Трябва да гарантираме равнопоставеност. Следователно ние сме критични. Нечестно е да искаме нашите земеделски производители да произвеждат високи и строги стандарти, докато в същото време чрез задната врата ние да подкопаваме тяхната конкурентоспособност с евтин внос. Трябва внимателно да проучим всяко търговско споразумение, за да видим дали то действително е от взаимен интерес.

Източник: ЕМБ

1 КОМЕНТАР

  1. Браво на холандеца. Дано се вземат в ръце депутатите и да ограничат безмитния внос на земедлска продукция от Америка

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here