Големите производители на мляко

0

време за прочит: 3 минути

У нас, за големите ферми се говори винаги лошо. Обвиняват ги, че вземат големи субсидии, че парите им са паднали от някъде, че всички врати са отворени за тях и си оправят нещата по втория начин.
Не се говори обаче, колко работни места осигуряват, какви заеми имат и какви количества мляко произвеждат. Всичко е само догадки. Дори в сегашното време, когато се решават много неща за следващия период на ОСП, тяхната не се знае, каква ще е. Все пак големите са си големи, вървят напред и заемат все по-голям процент от производството на сурово мляко.

Немската изследователска мрежа за млечни продукти IFCN публикува класация на Топ 10 на световните млечни компании. Колкото и да ви е чудно, класацията се оглавява от компанията „Алмарай” от Саудитска Арабия и е най-голямата компания по отношение на производството на мляко в света. Оказа се, че в тропическата жега може да има много мляко. В момента руснаците правят говедовъдство в Новосибирск и Сахалин. Може в близко време и те да оглавят подобна класация.

Друга компания, от страна, където също нямат традиции в говедовъдството  оглави списъка на млечните ферми с най-голям брой крави. Според проучване на IFCN, най-големите млечни ферми в света се намират в Китай и Саудитска Арабия. Китай заема половината от списъка с топ 10, по отношение броят на отглежданите крави. Останалите пет компании се намират  в Саудитска Арабия, Русия и САЩ.

 Десетте най-големи млечни компании произвеждат 1,1% от общо полученото мляко в света през 2018 г. Общо. „Алмарай” произвежда 1,47 милиона тона мляко годишно. Този обем е съпоставим с производството на мляко в Индонезия или Норвегия. Стопанствата в „Алмарай” отглеждат повече от 100 хиляди млечни крави.
На второ място по производство на мляко се нарежда китайската Modern Dairy с производство от 1.28 милиона тона мляко.
На 3,4 и 5 място се нареждат американски компании с производство от 1.18 до 1 милиона тона мляко.
На шесто място са руснаците с тяхната компания Еко Нива с 0.8 млн.т. Местата от седмо до десето място заемат китайски ферми с производство от 0.53 до 0.77 млн.т мляко.

По отношение на отглежданият брой крави от компанията, на първо място е китайската Modern Dairy, която  притежава най-голямото млечно стадо в света с 134 315 млечни крави.  Животните в Modern Dairy се  отглеждат  в 26 обекта, разположени в седем различни провинции на Китай.  Китайските ферми често са филиали на големи преработватели на мляко (например Mengniu, Yili и др.) Или имат дългосрочни стратегически партньорства с тях, за да осигурят веригата на доставки и да обединят усилията на най-добрите производители и преработватели на мляко.

На второ място с отглеждани 105 000 крави е арабската „Алмарай”. От трето до пето място са американските Rockview, Riverview и Faria Brothers в които се отглеждат по 95-100 000крави. До десето място са китайски компании, като в последната-десетата се отглеждат 55 000 крави. Руската  EkoNiva на Stefan Durr е призната за най-бързо развиващата се млекопроизводителна компания в света. Тя е най-големият производител на мляко в Европа и отглежда 93 000 крави.

Проучвания на селскостопанските системи на IFCN в повече от 50 страни по света показват, че големите стопанства обикновено превъзхождат по-малките стопанства в различни аспекти на устойчивостта (екологична, социална и икономическа). Данните за рейтинг са получени в резултат на анализ на годишните отчети на компаниите, експертни оценки и публично достъпна информация. Както бе отбелязано в IFCN, проучването е проведено с цел да се постигне по-добро разбиране на ситуацията на световния млечен пазар.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here