Празна крава

0

време за прочит: 1,5 минута

Когато ветеринарният лекар извади ръката или лапароскопа и каже – не е бременна, а по някой път и „кравата е празна”, фермерът веднага прави грозна физиономия и процежда през зъби или направо гласно някое и друго познато на всички ни словосъчетание. Макар да е разочароващо да намерите празна (не бременна) крава в стадото, се успокойте и знайте, че тази информация е много важна. Всъщност най-важният и контролируем компонент на всяка размножителна програма е идентифицирането на празни крави.

Колкото по-рано се открият празните крави, толкова по-бързо могат да бъдат повторно осеменени, за да се намали интервалът на отелване. Целта е до 150 дни лактация да има колкото се може повече бременни крави в стадото.

Пропуснатата бременност не е само разочарование, тя може да има отрицателни финансови въздействия в дългосрочен план. Финансовите загуби могат да дойдат от намаленото производство на мляко, увеличените разходи за сперма и осеменяване. Колкото повече крави имат дълъг период на заплождане, толкова по-високи са общите разходи. Ето защо е толкова важно да се диагностицира кравата, като празна.

„Празните” крави могат да се установят, чрез установяване новата разгоненост  и  диагностика за бременност. Първата стъпка при забременяване на крава е да се знае кога трябва да се разгони евентуално, ако не е забременяла. Откриването на разгонеността може да се извърши чрез визуално наблюдение (три наблюдения на поведението на кравата по 30 минути на ден), използване на помощни устройства за откриване на разгоненост или чрез автоматична система за наблюдение на активността.  Използването на  записи също може да помогне при определянето на най-добрия светодиод (лактационни дни) за започване на осеменяване на крава в следродилния период.

Препоръчителното за млечните стада е диагнозата на бременността да се извършва на всеки две или четири седмици заедно с ветеринарния лекар, който работи във фермата. Рутинното поставяне на диагнозата на бременността чрез ректална палпация, ултразвуково изследване или лабораторни методи е най-добрият начин да се определи кои крави са ялови.

Какво трябва да се прави:

  • Разработете и провеждайте процедура за откриване на разгоненост от 17 до 24 дни след осеменяването;
  • Проверете бременността между 28 до 35 дни след осеменяването;
  • Не забравяйте да наблюдавате разгонеността на кравите, диагностицирани като бременни по-рано. Това наблюдение  се препоръчва, защото процент крави ще загубят бременността си;
  • Потвърдете бременните на кравите около 60 дни от бременността. Повечето загуби възникват преди този период, така че, всички крави, които са загубили бременността си, могат да бъдат идентифицирани и повторно осеменявани.

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here