Коластрата : нищо ново – повторението е майка на знанието

0

време за четене: 2 минути

Правилата за използването на коластрата са много прости, но все ги забравяме и не винаги изпълняваме. Ето защо отново ще повторим правилата, този път казани ни от Клефи Нил.
Гръбнакът на ирландската млечна промишленост е доброто отглеждане на новородените телета във фермите . Ето защо е важно тези животни да получат най-доброто в началото на живота си. Коластрата е първият и най-важен фактор за защита на новородено теле . От съществено значение е телето да получи адекватен прием на коластра през първите два часа от живота си. Коластрата осигурява не само хранителни вещества за изхранване на телето, но е и източник на майчини антитела, които предпазват телето от инфекции, много от които се появяват веднага след раждането.
Коластрата, съдържаща 50 mg/ml или повече IgG (имуноглобулин G), се счита за висококачествена за хранене за новородени телета. Почти 65% от телетата, които са умрели не са получили адекватно количество коластра или полученото качество не е достатъчно добро.
През първите два часа от живота си, телето трябва да получава коластра равна на 8,5% от общото си телесно тегло. След това абсорбцията на имуноглобулина намалява драматично.
Новородено теле, което тежи 35 кг, трябва да получи 3 литра, а това на 45 кг трябва да получи 4 литра. Тези нива на хранене са от решаващо значение за бъдещото развитие на телето. Също така, наложително е да се тестват качеството на коластрата, с която ще се изхранват телетата. Това може да се измери с използване на рефрактометър. Когато е установено добро качество на коластрата, тя може да бъде замразена и използвана на по-късна дата. Важното е обаче коластрата да се събира само от първото доене. Концентрацията на антителата при второто доене е на половина от тази произведена по време на първото доене.
От ирландските помагала за фермерите.
Говедовъд.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here