Отглеждане на новородените телета

7

време за четене: 6 минути

Програма за отглеждане на женски телета от млекодайни породи –

материалът ни е предоставен от г-н Тодор Арбов

      Качество, количество и време за първото поене с коластра

Цели: Запазване живота и здравето на телето и правилно развитие на собственната имунна система

 –          Качество – Коластрата трябва да е само от здрави крави на 2-3 лактация. Коластра от първотелки не се използва защото има ниско съдържание на антитела. Най добре е да се организира банка със замразена коластра, която предварително е проверена за качество (плътност) с коластромер. В обикновен кухненски фризер коластрата може да се съхранява до 6 месеца при -18 С градуса без да губи качествата си. След този срок може да се използва за следващите поения на телетата. Замразява се в пластмасови бутилки от 1, 2 и 3 литра. Размразява се при температура 50-55 С градуса за 2-3 часа, т.е. докато трае отелването и се дава на телето при температура 30-35 С градуса.

–          Количество – Препоръчва се първото поене да е в количество 8-10% от живото тегло на телето, т.е. 3-4 литра. Тъй като телето не може да изпие такова количество доброволно, поенето трябва да стане принудително със сонда. При поемане на по-малко количество коластра съответно и имунитета предаден с коластрата започва на по ниско ниво и може изобщо да свърши преди телето да е развило собственния си имунитет, който при раждането е близо до нулата.

 –          Време – Най- добри резултати се получават при първо поене в първите два часа след раждането. След това стената на тънките черва, която при раждането е като мрежа постепенно се уплътнява и гама глобулините (антителата) не могат да преминат в кръвта. Освен това киселинноста в сирищника рязко се повишава след втория час и дезактивира гамаглобулините.

 При правилно захранване на телето имунитета от коластрата е достатъчен за запазване здравето на телето докато се развива неговата собствена имунна система, която достига нормално ниво някъде към 60-я ден. Има един критичен период между 20-я и 40-я ден от живота на телето когато нивото на антителата от коластрата е под границата на заболяемост, а собствената имунната система на телето също е под тази граница. През този период трябва да се избягват всички зоотехничеси и ветеринарни мероприятия (ушни марки, обезроговяване, ваксинации и т.н.) а също и смяна на храната, групиране, транспорт и т.н. При благоприятна ветеринарна обстановка във фермата ваксинациите трябва да се правят след 40-я ден когато иммунната система е развита на повече от 80% и дава добър имунен отговор на ваксината.

Препоръчително е телетата да се държат в индивидуални клетки до 60 дневна възраст без да имат възможност за допир едно с друго. Най-добре  е клетките да са на открито за гарантиране на чист въздух. Групирането става след 60 ден когато вече се еразвила имунната система и има и придобит имунитет от ваксинациите.

Хранене през Млечния Период

Цели: Качественно развитие на търбуха

Телeто има ограничен период за качественото развитие на търбуха – около 60 дни от раждането. Броят на папиломите е генетично заложен, но те не се развиват при неправилно хранен. Най-голямо значение за развитието на папиломите има пропионовата киселина, която се получава про ферментацията на скорбялата (нишестето). Най голямо съдържание на скорбяла има в царевичното зърно а също така и в житните култури – овес, ечемик, пшеница. През първите 60-80 дни телето без проблеми преработва цяло зърно от тези култури. Ако все пак се храни смляно зърно, то трябва да е много едро смляно за да се предпази книжката от увреждане и да се избегне бързата ферментация в търбуха (опасност от рязко повишаване на киселинността и субклинична ацидоза)

Логиката в съвременните схеми за отглеждане на женски телета от млекодайните породи е те да се поддържат полугладни с намалена консумация на мляко за да поемат колкото може повече зърно и качеството на търбуха да се развие максимално през първите 60 дни. Поради тази причина не се дава и сено през млечния период, тъй като то не развива качествено търбуха а само заема място и намалява апетита на телетата.

–          0 – 3 дни след раждането

По 2 литра коластра 3 пъти дневно. Качеството на коластрата след първото хранене няма значение, но трябва да не е от маститни животни. По международните стандарти коластра (мляко) с повече от 200 хил. соматични клетки се смята за маститна. Затова като добра практика се препоръчва коластрата която ще се храни след първото поене да се пастьоризира (за големите ферми) или да се преварява (за малките ферми). Същото важи и за млякото. Маститните бактерии могат да живеят и в устат на животните и юничките се заразяват една от друга към 6-7 месец след раждането, когато запояват да си играят и смучат вимената. Заразата се проявява чак в първите дни на лактацията след първото отелване. Така че това мероприятие (пастьоризация или преваряване) не трябва да се подценява. Ако има излишна коластра, храненето с нея може да продължи и след 3-я ден заради високото съдържание на мазнини и протеини.

–          4 – 45 дни след раждането

По 2 литра мляко (млекозаместите) 2 пъти дневно (за да е гладно телето)

Тъй като сме отнели част от течностите и протеина трябва да ги заместим.

Задължително е да има постоянен достъп до вода (през зимата също). Водата се дава в същия съд както и млякото (пластмасова 4 литрова кофа). Налива се един час след поенето с мляко и се изсипва един час преди следващото поене.

Протеина който сме отнели с намалянето на млякото се замества с протеин от екструдирана (топлинно обработена) соя. Други видове растителен протеин не се усвояват напълно в тази ранна възраст тъй като имат много дълги вериги които не се разпадат в търбуха. Препоръчително е да се намерчт високопротеинови стартерни гранули, съдържащи основно екструдирана соя със 26-28% суров протеин от сухото вещество.

Те се смесват 50:50 с цяло царевично зърно (овес, ечемик, пшеница) и се предлагат на телето в свободен достъп  (на воля) във втори съд (пластмасова кофа от 4 литра).

Целта е тази смес (статерни гранули и зърно) да има 18% суров протеин от сухото вещество. Нормално около 40-50-я ден телетатавече изяждат по 1 кг на ден от сместта. Това е индивидуално за всяко теле и трябва да се следи в продължение най- малко на 3 дни. Ако телето за такъв период редовно изяжда 1 кг на ден, млякото (млекозаместителя) се отнема. За целия млечен период телетата кносумират не повече от 200 литра мляко (млекозаместител). Тъй като отнемането на млякото е голям стрес за телетата, то в следващите две седмици не трябва да се променя нищо друго. Сместта от гранули и зърно остава в свободен достъп и телето започва да се захранва с груби фуражи тъй като вече е преживно животно с развит търбух.

Задължително се дава люцерново сено (първи откос) в свободен достъп и общосмесена дажба (ОСД) с 18% суров протеин в сухото вещество. Протеинът може да е вече от всякакъв друг източник (не само от соя). Използват се най-качественните груби фуражи с които разполага фермата тъй като в тази възраст търбухът е все още много нежен и може да бъде увреден за цял живот от некачествени фуражи (силаж, сенаж, сено и т.н.).

 

7 КОМЕНТАРИ

  1. Всичко това е много добре телетата растът и стават бързо за продан.Разочерованието идва когат търговците ти предложат 2,50лв за кг и разбираш ,че всичко това което си вложил в телето не може да бъде върнато та камоли да имаш печалба.Принуден си да продаваш защото колкото повече храниш толкова повече потъваш и накрая се отказваш .

  2. Всичко това е много добре телетата растът и стават бързо за продан.Разочерованието идва когат търговците ти предложат 2,50лв за кг и разбираш ,че всичко това което си вложил в телето не може да бъде върнато та камоли да имаш печалба.Принуден си да продаваш защото колкото повече храниш толкова повече потъваш и накрая се отказваш .

  3. ВИЕ ЗАТОВА ДОИТЕ ПО 15 ЛИТРА ОТ КРАВА ЗАЩОТО НЕ СЛУШАТЕ КАКВО ТРЯБВА ДА ПРАВИТЕ И ДА ПРИЛАГАТЕ ПРАВИЛНИЯ НАЧИН НА ОТГЛЕЖДАНЕ ЗАЩОТО МЛЕЧНА КРАВА СТАВА ОТ ПРАВИЛНО ОТГЛЕЖДАНЕ ОТ МАЛКО ТЕЛЕНЦЕ………..

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here