Първите 15 минути са много важни за телето

0

време за четене: 4 минути

Нещата, които говедовъда прави или не прави, могат да имат трайно въздействие върху оцеляването и здравето на новородените телета.

“Събитията през първите 15 минути, след раждането, могат да доведат до различен живот за новородените” – казва Аманда Фордис, доктор по физиология и консултант по говедовъдство.  Имаме шест правила по време и след отелването, които ако се спазват, правят  възможно телетата да започнат по най-добрия начин живота си.

  1. Не използвайте  ръцете си при раждането на телето.

Когато видим, че се появяват две копита, нашата естествена нагласа е да окажем  помощ  на „мама”. По това време, обаче се случват някои важни физиологически и биологични събития  и обикновено те отнемат време.

свързани статии:  – Отглеждане на новородените телета

Например, може да забележите, когато кравите раждат естествено и леко. Няколко минути след като гърдите на новороденото излязат, телето поема първите  въздушни струйки. По това време плацентата прехвърля кръвоснабдяването  на телето.
“Докато кравата  ражда нормално  и телето е в правилното положение, без никакви признаци на стрес от кравата или телето, най-добрата стратегия е да се наблюдава процесът и се остави майката и природа да си вършат работата”,
съветва Фордис.

  1. Осигурете  първите  вдишвания

  “ Ако се притеснявате, че след раждането телето не диша нормално, можете да се намесите,  за да му помогнете да вземе тези критични глътки въздух”.

Предлаганите методи са натъркване ноздрите със стиска чиста слама или сено, и дори пъхане на сламки в ноздрите.
Също така, може да се  излее студена вода върху челото на телето. 
Помагайте на телето да седи на гръдната си кост, като  предните крака са под тялото.

“Тази свръхестествена позиция помага да се гарантира, че дихателните пътища са отворени и улесняват дишането на телетата”, казва Фордис.

Наблюдавайте дишането и цялостната визия на телето по това време. Нередовните вдишвания  и слаб бълбукащ звук идващ от телето са нормални и могат да се очакват.

  1. Без висящи телета

 Има едно „народно мислещо” училище, в което се казва, че всяко новородено теле трябва да бъде повдигнато с главата надолу, за да се изчисти течността от белите му дробове. Изследванията показват, че тази практика действително изчиства течности, но това е  съдържанието на стомаха – не от белите дробове”, казва Фордис.

Резултатът от завъртането на телето с главата надолу е вредно, защото неестественото положение на тялото  на телето води  вътрешните органи да натискат и смачкват диафрагмата, което прави по-трудно дишането му.

  1. Не се отказвайте от мъртвородените

 “Някои телета, може да не дишат след раждането, но все пак може да имат сърдечен ритъм”. Наведете се близо до телето, дано да  усетите сърдечения ритъм под левия крак на гръдната клетка. Ако усетите или почувствате дори лек сърдечен ритъм, енергично разтривайте гърдите на телето и използвайте техниките със слама и вода, за да го стимулирате. Може да се изненадате колко много от тези отписани телета  се “събуждат” и се развиват добре.

  1. Ограничете  затоплянето

 “Клетките за загряване се използват с най-добри намерения. В случаи на много студено време те са необходими, но всъщност могат да навредят на телетата в дългосрочен план, ако се използват твърде дълго или не се почистват редовно. Ако не се почистват редовно, загряващите клетки могат да служат като резервоари на вредни бактерии, които могат лесно да се абсорбират от новородени”. Плюс това, прекарването прекалено дълго (48 или повече часа) в ултра-топла среда, може да изчерпи вътрешните запаси от  мазнини на телетата, оставяйки ги по-малко способни да се аклиматизират, когато преминат към нормална среда.
По-добрият подход е използването на чистата клетка за затопляне пестеливо, докато козината на телето изсъхне (до 24 часа), преди да  поставите телето в суха, добре проветриво и сухо легло в клетка или помещение. Помислете за използването на телешки якета и допълнително легло в мразовити условия..

  1. Ред за коластрата, моля

Телетата могат да абсорбират  антитела и други имунни фактори от своите майки само чрез коластрата, а качеството и  падат бързо след 24 часа

Щом телето диша и седи изправено, следващата ви най-важна задача е да донесете 3-4 литра /10% от телесното тегло на телето/ висококачествена коластра за биозащита през първите 2 часа от живота. Използвайте рефрактометър, за да определите качеството на майчината  коластра.
Този процес може да се ускори, като се използва предварително събрана пастьоризирана  коластра от други преснотелки в стадото, или се използват  висококачествени заместители на коластрата.

Говедовъд.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here