Големите все още мълчат

0

време за прочит: 2 минути

Незабележимо, но бързо се прибли-жаваме към 2021 г. Годината, от която би трябвало да почне реализирането на новата ОСП до 2027 г. Напоследък , все повече се говори, че 2021 г ще бъде преходна. Но, започнаха да се чуват гласове, че може и 2022 г да е такава.
Все още не сме чули гласа на „големите”.
Става дума за колосите в Европейското животновъдство – Германия, Франция, Италия и Нидерландия. Те все още си мълчат. Защо мълчат не знаем, но това ни кара де си правим много изводи.

Какво означава да си „ГОЛЯМ”. Да вземем за пример Франция:

Отглеждат се в тази държава около 3,7 милиона млечни крави в 62 000 млечни ферми. Тази цифра ежегодно намалява. Всяка година се произвеждат 25 милиона тона мляко. Секторът изпитва структурни и циклични трудности поради прекратяване на млечните квоти и нестабилността на икономиката. Франция е вторият европейски производител на краве мляко, след  Германия.

90% от произведеното 25 милиона тона краве мляко се преработва, главно в кисели млека, млечни десерти и сирене.

850 000 кози (отглеждани от 5000 животновъди) произвеждат около 580 милиона литра мляко годишно, почти изцяло трансформирано в пресни или узрели сирена.

1,2 милиона млечни френски овце ( 4000 животновъди) произвеждат около 260 милиона литра мляко годишно, което също се използва главно за

Четири големи индустриални групи събират 62% от произведеното краве мляко, което илюстрира концентрацията на този сектор, където директната продажба на мляко от фермите е изключение.

Основните партньори на Франция са съседни държави, с изключение на Китай, който е основен вносител. Европейският съюз усвоява две трети от френския износ. 85% от сиренето за износ отива в страни от Европейския съюз.

Кондензираното мляко и козя извара се внасят от Испания и Нидерландия, докато френските производители изнасят 16 000 тона козе сирене годишно, най- вече за Германия, Испания и САЩ , По-голямата част от износа на овче мляко отиват за САЩ и Италия.

Глобалната икономическа криза не щади индустрията. Руското ембарго беше добавено към трудностите, които среща индустрията в края на млечните квоти, които от 1984 г. регулираха пазара на мляко и млечни продукти. Цената на млякото, много променлива и ориентирана надолу и свръхпродукциите, които последваха края на производствената квота, засилват загрижеността на професията

КЛЮЧОВИ ЦИФРИ

25 милиарда литра мляко, произведено годишно

200 000 директни работни места

25 милиарда евро оборот

7 милиарда евро от износ

Професионалистите в сектора на кравето мляко, се нуждаят от инструменти повече от всякога, за да адаптират производството си към вариациите в глобалните баланси. Нестабилността на цените на пазарите ги принуждава да реагират бързо. Трудната икономическа ситуация пред сектора поставя въпроса за конкурентоспособността и устойчивостта на френските млечни ферми в центъра на безпокойството.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here