Представяме ви SOFT-AGRO.COM

Този онлайн проект е посветен на професионални въпроси, свързани с храненето на селскостопански животни и изобщо животновъдството. Също така,  предлага софтуер за изчисляване на дажби за хранене и управление на животновъдните ферми, специализирана литература и методически материали за ефективни методи за управление на животновъдството.

С любезното съдействие на г-жа Елена Бабенко, Govedovad.com подготвя съвместен проект със SOFT-AGRO.COM, който започваме днес с материала:

„29 ключа за висока продуктивност от кравите”

Великият Алберт Айнщайн е казал –„ Безумие- едно и също нещо правиш всеки път и очакваш  различен резултат”.

Ефективноста при производството на мляко на 90% зависи от нивото на възпроизводството. Да, точно! Можете да подобрявате качеството на фуражите от година на година, да увеличавате разходите за концентриран фураж в дажбата, да купувате модни джаджи за вашата ферма и др., но да нямате рентабилен висок млечен добив. В резултат на това неразбиране или на решаване  на това ще доведе до фалит на вашия бизнес.

Днес искам да споделя моя опит, роден от много опити и грешки. За практикуващите в млекопроизводството ще бъде полезно да вземат в действие редица описани по-долу решения и, без да губят време за много експерименти и безкрайни търсения, да действат.

Аз се казвам Владислав Едуардович, 45 години, 20 години работа с животни.  Ветеринар, Ногинское АД, Московска област.

Животновъдство: 902 дойни крави.

Млеконадои  – средно 30,6 литра от крава на ден, 9540 литра на фуражна крава. Черно-бяла порода, свободно боксово отглеждане.

Доене – инсталация Delaware

Ние практически не използваме откриване на разгонените крави с изключение на юниците, използваме синхронизация на овулацията.

Специалисти: ветеринари-2 души, зооинженер-1, осеменители-2 души, бригадири-2 души.

В млечното говедовъдство е възможно да се оцени ефективността на вземането на ключови решения три години след раждането на юница. В същото време корекцията на по-рано извършените действия не е в състояние да промени съществено вече заложения производствен потенциал на вашето стадо.

ЗАТОВА ЗАПОЧВАМЕ ДА ДЕЙСТВАМЕ СЕГА:

 1. Създайте екип от съмишленици:

Директор, ветеринарен лекар, специалист по животновъдство и техник по изкуствено осеменяване. Всички в екипа да са заинтересовани да получат резултата.

 1. Закупете програма за управление на стадо и ултразвуков апарат.
 2. Разработете контролни списъци и план за действие за постигане на целите:
 • Тегло на женските телета 80-87 кг за 60 дни;
 • Мъртвородени- до 6%;
 • смъртност на телетата – до 5%;
 • отбиране на юници преди да стане крава, до 20%;
 • тегло на юниците – 380 кг за 12-14 месеца;
 • заплождането при първото осеменяване на кравите не е по-ниско от 40%, юници – 60%;
 • живо тегло при първото осеменяване е 380 кг и т.н. …
 1. Не забравяйте да разработите екран за възпроизвеждане под формата на графика.
 2. Да се насочат всички усилия към бързо достигане на младите животни на ниво осеменяване. Това е ключов фактор за бъдещата производителност!
 3. Обработете пъпа след раждане с йод и пластмасови щипки.

(от хуманитарна медицина – тази техника ще ви предпази  смърт или  омфалит).

 1. Коластра банка

Захранването с  коластра е задължително, не по-късно от 30 минути след раждането, с плътност не по-ниска от „50” от колострометър от имунизирани майки. Когато има недостиг, да се вземе от юници.

 1. Диагностицирайте причинителите на диарията с помощта на бързи тестове.

Лабораторията ще търси патоген в продължение на години. Особено ако причината е криптоспоридиоза !!! (60% от причините за цялата диария на 4-ия 7-ми ден от живота). В този случай е необходимо да се използва паромомицин на 4-ия ден  3 дни профилактично – без да се допуска лечение! (това вещество позволява до 98% да премахне диарията и случаят може да бъде напълно елиминиран) , или халофугинон – от 4-ия ден, -7 дни (профилактично). Избягвайте пневмония (течение). Ако диарията е на възраст от 40 дни. – обикновено това е кокцидиоза. Използвайте профилактично веднъж толтразурил 5% няколко седмици преди появата на диария. Не забравяйте да си водите дневник, в който да запишете лечението на диарията, защото това е единственият начин да анализирате ситуацията.

 1. Направете две ваксинации на младите животни не по-късно от 2 седмици преди преместването им група. (комбинирана ваксина срещу IRT, PG-3, VD и RSI). Когато се прехвърлят в друга група, след 60-дневна възраст използвайте антистресови лекарства или поне витамин + антибиотик с дълго действие, като тулатромицинили тетрациклин-200 .
 2. Не забравяйте за постелки.
 3. За храненето с пълномаслено мляко

В максималния обем през първите 3 седмици. Даваме 3 пъти по 3 литра, след това, седмично намаление, на стъпки от 0,5 литра. С краен  обем от 343 литра за целия млечен период. Вода и стартерни фуражи от първите дни на живота в изобилие !

График на телета до 60 дни – 343 литра

Планът за хранене на телета от раждането до 63 дни (за 1 хранене)

Анализ на действителното наддаване на тегло на телета на възраст 2,7-3,3 месеца

От 42-ия ден от живота можете да давате маститно мляко (на тази възраст – не предизвиква диария, дори и без пастьоризация) и дазаложите  сено.

Важно: не местете телетата, докато навършат 60 дни (докато не се образува имунитет срещу причинителите на пневмония, вследствие на ваксинирането)

Съвместна публикация на Govedovad.com и  SOFT-AGRO.COM

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here