Продава се коластра

1

време за четене: 1 минута

Много често се случва при раждане и издояване на първата коластра, да ни остане известно количество. Съвсем нормално е, това количество, останала коластра, да я замразим и използваме по-късно.
Каква е другата възможност.
Да се замрази коластрата и след това да се продаде.

Ясно е, че на фермера не му е работата да се занимава с това, защото той си има друга по-важна работа. Няколко мандри обаче, вече събират коластра и я продават на фермерите, като по някой път цената стига до осем лева за килограм. Това се прави в Нормандия, където през 2019 г са събрани 300 тона коластра, от която половината е вече продадена.

Задължението на фермерите е да замразят излишната коластра и да депозират консервираните количества в събирателен център или да ги дадат на колата, която събира млякото или контрольорите  по време на проверка на работата на фермерите.

Ценовата листа за килограм коластра средно е 5 лева. Но, най-добрата коластра може да стигне до осем лева. Фермерите дори са изчислили, че ако всичко е нормално при тях, при отглеждане на новородените телета, те могат да си докарат допълнителен приход от продажба на коластра.

 

1 КОМЕНТАР

  1. Не мисля, че трябва да се продава. Би трябвало като колеги да си помагаме и да я даваме безплатно.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here