Представяме ви SOFT-AGRO.COM – 2

Този онлайн проект е посветен на професионални въпроси, свързани с храненето на селскостопански животни и изобщо животновъдството. Също така,  предлага софтуер за изчисляване на дажби за хранене и управление на животновъдните ферми, специализирана литература и методически материали за ефективни методи за управление на животновъдството.

С любезното съдействие на г-жа Елена Бабенко, Govedovad.com подготвя съвместен проект със SOFT-AGRO.COM, който започваме днес с материала:

„29 ключа за висока продуктивност от кравите”

ПУБЛИКУВАМE РАЗКАЗА – РАЗБИРАЙТЕ ОПИТА НА РУСКИЯ ФЕРМЕР  Владислав Едуардович.
Той е на 45 години, 20 години работа с крави.  Ветеринар, Ногинское АД, Московска област.

Животновъдство: 902 дойни крави.

Млеконадои  -средно 30,6 литра от крава на ден, 9540 литра на фуражна крава. Черно-бяла порода, свободно боксово отглеждане.

Доене – инсталация Delaware

Ние практически не използваме откриване на разгонените крави с изключение на юниците, използваме синхронизация на овулацията.

В млечното говедовъдство е възможно да се оцени ефективността на вземането на ключови решения три години след раждането на юница. В същото време корекцията на по-рано извършените действия не е в състояние да промени съществено вече заложения производствен потенциал на вашето стадо.

В първата част на материала доктора ни запозна със създаването на екип във фермата, организацията за управление на фермата, грижи за новородените телета. Какво става след отбиването ще разберете, след като прочетете материала.

 1. Използвайте стартер със съдържание на суров протеин 20-22% и с обменна енергия 11-12 MJ / kg сухо вещество, събрано с висококачествени суровини като царевица, соево брашно, ечемик, екструдирано ленена семе и суха суроватка. Използването на такива суровини като: слънчогледово брашно, царевичен глутен, сухи зърна от бира. Комбиниран фураж (първите 2 месеца пред стартер, след това стартер до 5 месеца. възраст. Би било хубаво да давате сено от три месеца, но поради често лошото качество на последното, съществува алтернатива под формата на комбиниран фураж със сено. На този етап не можете да спестите от храната. Ако го направите, освен загубата на потенциал за растеж и очаквания висок млечен добив, ще храните юниците още 6 месеца (до първата бременност).
 2. В пубертетния период (от 10-месечна възраст) да се ограничи енергията в дажбата – в противен случай ще се гарантира затлъстяването в преследване на печалби! И това е критично за репродукцията.
 3. Юници на възраст над 20 месеца не се заплождат. Обикновено раждането е трудно и разгонването отшумява впоследствие.
 4. Стимулиране на простагландини при юници

Ние осеменяваме когато юниците достигнат  380 кг, на възраст над 11 месеца. Средно, заплождането се оказа на 13,6 месеца. Отелването на 23.1 месеца.

 1. Кравите, които не са заплодени до 270 дни след началото на лактацията или повече, не се осеменяват(с изключение на първотелки с рекордна млечност).

Такива крави трябва да бъдат бракувани, след покриване на определени икономически  параметри (в нашия случай – 10 литра мляко на ден). Тази техника също ще съкрати интермедионния период и ще предотврати спад в лактацията, когато настъпи доминираща бременност.

Трябва да се има предвид, че в този случай е необходимо да се работи правилно с ремонтните млади животни. В крайна сметка те ще трябва да заменят бракуваните стари крави.

 1. Осеменявайте кравите не по-рано от 60-70 дни след раждането – ако осеменявате 45 дни след раждането и кравата се заплоди се получава следното: имаме 10% загуба на цялата лактация, която се състои от 45 дни лактация + 210 дни преди пресушаването = 255 дни при нормални 305 дни. Не е получено мляко за 50 дни, а това е 50 дни х 20 литра  = 1000 литра в най-добрия случай.
 2. Кравите трябва да бъдат имунизирани срещу основните инфекции: вирусна диария, инфекциозен ринотрахеит, инфекции в устата и коронавирус, ешерихияколи, без да се броят ендемични инфекции, като клостридиоза и др. Ако управлението на храненето е слабо, тогава ваксинациите трябва да бъдат изместени в преди и сухия периоди, когато животните имат повече или по-малко прилично състояние на тялото.
 3. Да се ​​приложи овулационна синхронизация  за осеменяване на кравите,което предполага предварително въвеждане на Surfagon GnRH, 7 дни преди теста за бременност. Когато резултатът е отрицателен, в същия ден (в деня на ултразвук) се прилага простагландин  и след 56 часа половин доза на GnRH и след 16 часа се извършва осеменяване.
 4. Ултразвуковото сканиране трябва да се извърши от 32 до 38 дни. Според чужди източници и от наш собствен опит се прогнозира по-голям процент на бременността.
 5. Направете ултразвук на 32-ия, 60-ия (ембрионална смъртност) и 211-ия ден, за да контролирате загубата на бременност!
 6. пресушете 56-62 дни преди раждане. Бременността на Холщайна продължава 278 дни – потвърдено въз основа на статистиката. За да контролират продължителността на сухия период, те често разглеждат средните показатели, като не отбелязват неуспехите до максимум и минимум.
 7. Предотвратяване на ендометрит. Необходимо е да се използват простагландини на 35-ия и 49-ия ден с ректална диагноза (масаж и изследване на корена на опашката при изтичане) 2-3 дни след прилагане. Не е необходимо ултразвуково сканиране.

В случай на 10-20% от ендометрит, в първото изследване – използвайте “Metricour” или аналози за профилактични цели, всички без изключение, 2-3 дни след първата инжекция простагландини.

 1. Организирайте родилно отделение със стойка за записване на датата и часа на раждане и напишете инструкции за процеса на раждане при крави (2-3 часа) и първотелките (6-12 часа). Не трябва да забравяме, че ключовият момент е  на процеса на раждане, а не факторът  време !!!
 2. Опитайте се да не използвате акушерската техника, ако не е необходимо. Добри изобретение, но не злоупотребявайте. Оставете юниците, да раждат без намеса! Въздържайте се и само да гледате и да бъдете възнаградени с безпроблемна следваща бременност.
 3. Първите 10 дни след раждането да се прави термометрия(Имайте в предвид 39,6 градуса температура и по-висока за тези първи дни на кърмене. След 21-ия ден, нормата е до 39,0). Използвайте конвенционален електронен термометър, без да губите пари за скъпи модели – ако той е увеличен, индикаторите стартират моментално до 38.0 и след това бавно се тръгва нагоре , пуснете и прегледайте следващото теле. Отнема ми 20 минути за темпериране на цялото родилно отделение.
 4. Разделете кравите на групи за хранене: доене, продуктивни, ранни и късно мъртви дърва и телета.

В късния сух период е важен контролът върху минералните добавки и фибрите . По определени причини, временно, за един месец, намалихме нивото на премикса с 50% в дажбата и загубихме (предадохме за месо) 7 високопродуктивни крави. При балансиране на дажбата е необходимо да се вземе предвид фактът, че степента на смилане на царевицата е много важна. Трябва да се смила в брашно, а у нас 25% преминава транзитно.Кравите през деня трябва да останат без храна за не повече от 1 час (това е само времето за почистване на фуражната маса).

 1. Не оставяйте кравите да гладуват в края на сухостоиния период! 
 2. Пропилен гликол и глицерин за профилактика на кетозата.За предотвратяване на кетоза е важно да дадете 150 мл пропилен гликол и 300 мл глицерол в късния сух период и 350 мл пропилен гликол и 300 мл глицерол през свежия период.Правим тази процедура със захранването в миксера. Оказва влияние върху приема на храна само по положителен начин – кравите обичат сладкишите.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here