Уикенд – Говедовъдни новини – 120 секунди във Виетнам

0

Само за 120 секунди ще се разходите по света и научите много за животновъдството и не само за него.
Всичко, от което се нуждаете за да сте актуални са само 120 секунди!

Какво знаем за Виетнам.
Нищо.
По-старите си спомнят, че имаше война между САЩ и Северен Виетнам и последните спечелиха. Спомнят си и за тактиката на виетнамските бойци, които водеха бойните действия от подземни тунели, а американците с използването на напалм. За по-младите, незнаем, какво знаят за Виетнам, вероятно нищо.

Виетнам е бързо проспирираща страна, защото стартира преди години от много ниско ниво. През 2018 г БВП (ППС, 2018)$705.774 млрд. (на 35-то място), а нашия е БВП ППС 2018: $162.186 млрд(на 76-то място)

Виетнамците в момента инвестират в млечния сектор,  освен във Виетнам и в Русия.

“Млечна” инвестиция на Виетнам в Русия

 Съвсем скоро ще завършат комплекс за 100 000 бр млечни крави в Русия. Госпожа  Тхай Хуонг  влиза в списъка на 50-те най-влиятелни азиатски жени и нейния холдинг владее и управлява 30% от пазара за мляко във Виетнам.

На 12 февруари Европейският парламент одобри споразуменията за свободна търговия и защита на инвестициите между ЕС и Виетнам.

Според белгийския евродепутат Герт Бурзу “споразумението има за цел премахване на 99% от митата през следващите седем години. Това ще доведе до допълнителен износ на Виетнам за ЕС до 15 милиарда евро годишно до 2035 г.  Износът на ЕС за Виетнам ще достигне 8,3 милиарда евро, а всеки 1 милиард евро износ на ЕС се равнява на около 14 000 нови, добре платени работни места в ЕС”.

През 2018 г. Виетнам е изнесъл в ЕС продукти на стойност приблизително 42,5 милиарда евро. От друга страна, износът от ЕС възлиза на 13,8 милиарда евро стоки. Основният внос от Виетнам е свързан с телекомуникационно оборудване, дрехи и храни. ЕС изнася предимно машини и оборудване за Виетнам, химикали и селскостопански продукти.

Постигането на нулеви мита и намаляване на ограниченията за безмитна търговия ще бъде постепенно до 2035 г.Една група, която ще се възползва от това споразумение, е на фермерите от ЕС. Митата над 50% и доскоро наложени за стоки от първа необходимост, като месо и зърнени култури, ще бъдат премахнати напълно. Въпреки че сделката отваря някои от тези пазари на храни, тя също така включва гаранции, предназначени да гарантират, че европейските производители не са изложени на конкуренция от виетнамски продукти. За да оправдае квотите на ЕС за ориз, царевица и подправки, той заяви, че тези стоки “се нуждаят от повече защита”.

Споразумението включва също мерки за защита на търговското наименование на 169 европейски емблематични продукта със защитено наименование за произход, като маслини, фета, узо, тръстика.

След като Съветът ратифицира търговското споразумение и страните се уведомят взаимно, споразумението може да влезе в сила.


Виетна̀м, официално Социалистическа репу̀блика Виетна̀м, е държава в Югоизточна Азия. Намира се в източния край на полуостров Индокитай и граничи с Китай, Лаос, Камбоджа и Южнокитайско море. С площ 331 688 km² и 85 милиона жители Виетнам се нарежда на 13-то място по население в света и на 65-то по площ. 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here