Кога кравата ражда през деня

Всички говедовъди помнят безсънните нощи, когато трябва да помогнат на кравата да роди. Неудобствата са много и най–малкото е, че фермера няма да се наспи. Следва и въпроса, какво трябва да се направи, за да раждат кравите през деня. Тогава е много по-лесно да се проведе раждането без никакви негативни последствия за кравата и новороденото.

Какво трябва да се направи, че кравата да роди през деня. Няколко проучвания показват, ако храните кравите през нощта, повечето от тях ще се отелят през деня. Тези действия дори си имат име и се наричат методът на Конефал, защото един канадски фермер, на име Гус Конефал съобщава за тези наблюдения през 70-те години на миналия век.

Физиологичният механизъм на явлението е неизвестен, но може да се включи някакъв хормонален ефект.  Изследванията за подвижност на румена показват, че честотата на свиването на румена намаляват няколко часа преди раждането. Вътре-румното налягане започва да пада през последните две регистрационни седмици, с по-бърз спад по време на отелване. Предполага се, че нощното хранене предизвиква вътрешно-руминалният натиск да се повишава през нощта и да намалява през деня и това може да помогне за раждането на дневната светлина.

Учените, които са  направили изследвания при нощно хранене, цитират резултати от техни изследвания. В Айова 1331 крави отглеждани в 15 ферми се хранят веднъж дневно и то привечер. В резултат на това, 85% от телетата се раждат между 6 ч. сутринта и 18 ч.

Учените от Университета на Канзас, записват данни за пет поредни години в стадо кръстоски. Те записват времето на отелване до най-близкия половин час. Кравите се хранят с фуражно сорго и сено всеки ден между 16 и 18 ч. За статистически цели денят е разделен на четиричасови периоди за раждане.

6:00 – 10:00 ч  раждат се 34,23% от телетата
10:00 – 14:00 ч раждат се 21,23% от телетата
14:00 – 18:00 ч раждат се 29,83% от телетата
18:00 – 22:00 ч раждат се 8,41% от телетата
22:00 – 2:00 ч раждат се 4,4% от телетата
2:00 – 6:00 ч  раждат се 1,91% от телетата

Това проучване показва, че 85,28% от телетата са родени между 6:00. и 18:00, което го прави много подобно на данните от Айова, когато кравите са били хранени привечер.

И накрая – Ако се хранят кравите на тъмно или непосредствено след това, повечето от телетата ще се родят през деня, което може да е от голяма полза при отелване на юници.

 

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here