11 крави, мандра, сирене ….

1

време за четене: 3,5 минути

Това, което ще прочетете ще Ви звучи, като една хубава приказка. Много от нас също са си представяли така нещата. Едни са вече разочаровани, други са доволни, трети сега започват. Нали има мярка за малки мандри.

Те имат 11 крави от породата Айршир, от шест до десет крави се доят всеки ден, всичкото мляко се преработва за сирене във фермата. Всички операции семейството върши на ръка, включително и доенето на кравите. Ръката разбърква онова, което скоро ще се превърне в партида Гауда.
“Трябва да бъдете нежни към млякото, има причина за цялата допълнителна работа”, казва Ребека.

 Историята си е чисто американска. Двойката купува фермата на родителите на Ребека през 2015 г. с идеята да я възстановят за производство на мляко. Ребека е петото поколение, което обработва земята, но  дядо и е последния, който управлява фермата, като млечна.
„Работихме една година, за да решим какво да правим. Нашата цел беше да направим фермата си жизнеспособна чрез млечни крави, каквото и да означава това“.
Сметнахме обаче, че можем да отглеждаме по-малко крави, но да правим квалитетно сирене. Още повече, че имахме опит в това отношение. Преди да станем фермери имахме една крава, която си я гледахме и от млякото и си правехме най-различни млечни продукти.

Така че, приготвянето на сирене беше естествен път за тях, въпреки че приготвянето му е трудно нещо, но това беше най-добрият начин да получим възвращаемост на инвестицията си”.

Една година минава докато преустроят  фермата за да може да се работи удобно и да се изпълнят някои изисквания. След това още една година в оборудването на малката мандра и тренировките за производството на сирената

Те вършат цялата работа сами, не можеха да си позволят да наемат помощници, за да не поемат допълнителен дълг.
“Научихме се да правим неща, които не знаехме как да правим.“
Фермата произвежда  първата си партида сирене в края на 2017 година.

Повечето от техните сирена са отлежали около година, някои малко повече, а някои малко по-малко.  Тъй като стадото им е  малко, това, което ядат кравите, зависи от сезона, понякога те са на пасище, ​​а понякога са в плевнята, ядат сено.  Фермерите се фокусират върху комфорта на кравата, чистотата и начина на работа с млякото.

Правят сирене на всеки няколко дни.  Техният черен чедър е най-популярен. Това е сирене Чедър в английски стил. Освен това правят Гауда, Италиано и Алпина.

Приготвянето на сирене по този начин отнема време. Никое сирене не отнема по-малко от шест часа на партида, а понякога може да бъде до 12 или 15 часа. Добавете това към времето, прекарано за доене на кравите два пъти на ден, събиране на оборския тор, косенето на сено, посяването и събиране на култури и отглеждане на две малки деца. Двамата имат два коня, отглеждат и прасета.

Първо продаваха сиренето си в местните магазини и на фермерските пазари. Пазарите бяха страхотни, защото успяха да наложат името си там и да получат обратна връзка от клиентите в реално време за своите продукти. След това те започват да имат повече клиенти на едро, като от Охайо Сити Провизииз, в Кливланд; Винарна Майкъл Анджело в Ричфийлд; и дистрибутор, който пуска сиренето в хранителния магазин на Хайнен. Това беше огромна помощ и им спести много време, средства и сили.

След две пълни години работа, планът да изкарват прехраната си от млечни продукти работи. Всичко, което печелят, се инвестира обратно във фермата, но е рентабилно и печелившо.

източник: New York Daily News

1 КОМЕНТАР

  1. Това е правилния начин за развитие на земеделието и животновъдството – семейни ферми , а не огромни стопанства в които животните са просто изцеждани и работата отива само на печалбарство и съмнителен продукт!
    Скриване или докладване на това

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here