Борба за „кокала” или за земеделието

1

време за четене: 3 минути

През последните дни, земеделците и животновъдите отново се „събудиха” Това го наложи известяването им за проект за избирането на национален координатор в сектор земеделие. Той ще бъде член на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) за периода 2020 – 2025 г.  Кандидатури идват от Икономическия и социален съвет и следващата стъпка е гласуване на Проект на решение на Министерски съвет относно техните предложения. До тук всичко е по „устав”. Залога е голям, „кокала” е голям, предложения човек вероятно не е случаен.

Едно нещо обаче забравят мъжете с вратовръзки и жените с прически, че тука става дума за избиране представител на българското фермерско съсловие. Става дума за решаване съдбата на хиляди стопанства и този човек, въобще трябва да забрави за „кокала” и да даде много от себе си, за да помогне на фермерите. Още повече, че нямаме лоби в Комисията по земеделие в ЕО, нямаме представител, не сме членове на Копа Коджека и на другите европейски организации с изключение на един браншови съюз.

В момента кандидатурите са вече четири. Съвсем нормално, тази ненормална ситуация за едно демократично общество, приличаща повече на завера, предизвика фермерите и получихме следното изказване на един фермер.

„От създалата се ситуация чувствам, че това е поредното унижение на фермерите. Както вие казвате – “мъжете с вратовръзки и жените с прически” забравят или не искат да видят или разберат все още много неща в сегашното общество.
Първото е това, че ние вече не сме фермерите отпреди дваисет години назад. Много от нас знаят по няколко езика. Обиколили сме много страни, за да се учим и вземем най-доброто от другите. Внесохме нова, съвременна генетика, внедрихме новите технологии.
В момента върви смяна на поколенията. Нашите наследници завършиха добри училища у нас и Европа. Влязоха в бизнеса успешно, нещата взеха да  се получават. За езици и контакти с чужбина няма да говорим.
И изведнъж ни „сервират” не кандидатурата, а направо назначението на една госпожа, която не съм я чувал и виждал. Оказва се, че тя е била на този пост доста години. Как мислите, ако бъде назначена ще чуваме ли гласа и следващите пет години. Едва ли. Тука става дума за принципа. Избира се наш защитник и проводник на нашите идеи, не от нас, хората които сме собственици на животните, а от хора, които нямат нищо общо със земеделието. По същия начин действат много институции. Например, никога не сме викани да присъстваме на съвещания на БАБХ, когато се вземат решения относно   дадени мероприятия.  Негативите на такива решения винаги са на наш гръб. Тези хора все още не искат да разберат, че животните са наши и за всяка нанесена ни щета, някой трябва да отговаря и да плаща.

Съвсем нормално е, нашия представител в  ЕИСК, щом ще защитава нашите интереси да си го изберем ние, заедно с другите браншове.  Нормално е, да изслушаме потенциалните кандидати за тяхната  програма, приоритети и визия за работата им. Да ни докажат,че могат да лобират за България, че имат авторитет в страната и Европа, да знаят проблемите на земеделците и накрая да отстояват нашите интереси дори и пред нашите управляващи. Няма да пропуснем и езиковата подготовка. Ще поговоря с кандидата десетина минути на английски и френски и тогава ще минем по въпросите свързани със земеделието. Смятам, че такъв брифинг трябва да се организира, ако искаме да сме в духа на демокрацията. „

Като заключение можем да кажем, че ако не направим това, което предлага този животновъд, ще остане само големия „кокал”, който ще стигне за пет години.

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

1 КОМЕНТАР

  1. На никой не можем да се сърдим, освен на себе си. Имаме ли браншови организации и членове, които заедно да се организират, и със серия протести да постигнат най-доброто за тях? Защото друг начин няма.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here