Големите стават по-големи

0

време за прочит: 1,5 минута

Руснаците изглежда избраха своя път по възраждането на говедовъдството им. След внесените над 40 000 бр елитни юници миналата година, внедряването на десетки роботи, по-голямо производство на мляко в сравнение с 2018 г и накрая износ на млечни продукти, можем да разберем каква ще е генералната политика.
Няма спор.
Това ще е изграждането на голям брой мегакомплекси в които ще се отглеждат, най-малко 5000 бр крави.
Вече има доста такива на територията на Русия. Разбира се, не е забравен и подценено млечното говедовъдство, като семейните ферми. Засега, позитивите са при големите ферми, а малките все догонват.

С подкрепата на Руската селскостопанска банка, Руската млечна компания (Русмолко) откри първата фаза на нов високотехнологичен млечно-стоков комплекс в район Сердобски в област Пенза. Той ще стане един от най-големите в Европа. Днес общият брой добитък в комплекса е 5000 глави, дневният добив на мляко е около 40 тона сурово мляко, в предприятието работят 197 души. Общата инвестиция на банката е 4,5 милиарда рубли.

Новият комплекс включва 7 краварника, 4 помещения за телета, блок за доене и съхранение на млякото, складове за съхранение на фуражи, автономни системи за електроснабдяване и водоснабдяване.

Всички помещения  са оборудвани  модерно, включително два салона за доене на Карусел с по 80 глави на всеки, което дава възможност за доене на до 1100 глави на час. Стопанството произвежда първокачествено мляко, което напълно отговаря на всички изисквания за качество и безопасност.

Млечният комплекс отговаря на високите екологични стандарти чрез въвеждането на система за цялостна преработка на животински отпадъчни продукти за отпадъци и органични торове, отсъствие на промишлени отпадни води, използване на енергоспестяващи технологии и въвеждане на система за отопление на помещенията, използваща топлината, генерирана при охлаждане на млякото.

Особено внимание се обръща на условията за на животните: инсталирана е модерна вентилационна система, въведена е подобрена система за боксове за кравите, увеличен е фронта на храненето в секцията за млечни стада.

„Иновативните технологии, най-новото оборудване ни позволяват да получим показатели за производство, сравними с най-добрите чуждестранни ферми. Rusmolco вече доказа своята конкурентоспособност по много начини. Планираме да продължим изпълнението на инвестиционната програма, в рамките на която млечният комплекс в Сердобск ще бъде разширен до 7200 дойни крави до 2021 г. Ние високо оценяваме ползотворното партньорство между компанията и Rosselkhozbank, което се разви през годините на сътрудничество и очакваме по-нататъшно ползотворно сътрудничество “, каза Суманта Кумар Де, изпълнителен директор на„ Русмолко “.

 „Партньорството с Русмолко ни позволи да създадем надеждна платформа в района на Пенза за дългосрочни инвестиции в млечната промишленост на региона и да демонстрираме устойчив растеж през седем години. Отбелязвам, че общата инвестиция на Rusmolco в икономиката на региона през последните 5 години надхвърли 16 милиарда рубли. В компанията работят над 1350 души. Това е най-големият ни инвеститор “, каза Иван Белозерцев, управител на област Пенза.

Източник: “Росселхозбанк” АД

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here