Коронавирусът и производителите на мляко

0

време за четене: 2 минути

Страната е под „булото” на короновируса. Всички се учим как да му противодействаме. Нещата почнаха да се нареждат по отношение спешната лечебна помощ, карантината, наказанията.

И сега следва въпросът – как ще се развият нещата при производството на мляко. Нещо много важно за изхранването на населението. Засега рапортуваме за много добро наличие на хранителни продукти. Но какво ще стане след няколко месеца. Това може да го научим от италианците, които са в пика на пандемията.

Какво се случи там и ние не трябва да го допускаме.
Първото нещо, което стана, е намаляването на цената. Само преди месец цената на суровото мляко бе една от най-високите в Европа. Сега е вече под 30 цента. Много ферми са на прага на срива. Те издигнаха апела за спиране вноса на мляко. Това вече се случи след блокирането на границите.

Корановируса в Италия се настани в най-говедовъдните провинции – Ломбардия, Венето и Емилия-Романя. Първото нещо, което направиха мандрите, бе да свалят цените. Следващото бе, да отказват да приемат доставките на мляко. Причината за това е липсата на персонал. Вируса взе своите жертви. Но стопанствата не могат да спрат доенето на кравите и изхраненето им.
Животновъдите са се обърнали към съюза на млекопреработвателите с молба да се създаде мрежа за солидарност между мандрите, за да не се блокира производството, както се случва сега и съответно млякото да се пренасочва към мандри, които могат да обработят млякото.

Що се отнася до специфичния проблем с изтеглянето на суроватка, възможността е за използването и в инсталации за биогаз, така че невъзможността да се изхвърли суроватката да не се превръща в алиби за непроизводството на сирене. Именно сега ще се разбере дали млекопреработвателите могат да се сближат с производителите на мляко.
„Основният проблем е, че преработвателните индустрии вече не знаят къде да поставят суроватката – обяснява Джузепе Елиас, собственик на ферма с над 200 крави в провинция Лоди – двете фирми, които я събират (и двете се намират в Ломбардия) са затворени, защото персоналът е заразен с коронавирус или в карантина “.
“Голяма компания за производство на млечни продукти изпрати писмо до фермерите с искане за 25% намаление на производството на мляко и то в период, в който кравите произвеждат повече”.

Очаква се да се проведе видеоконференция между големите индустриални производители. Сред точките от дневния ред е споразумение за използване само италианско мляко през този период.
«Има много мляко, което се купува за по-малко от 30 цента на литър – предупреждава Елиас – на тази цена фермите затварят. Сега ще е необходима министерска заповед за контрол, за да се поддържа ситуацията под контрол ».

„Проблемът е, че млякото не се консервира – посочва ломбардският предприемач – Китай не купува мляко на прах, така че цялата система е небалансирана, Италия, която не е произвежда сухо мляко, рискува да плати висока цена за това. Може би трябва да мислим за това за в бъдеще – заключава Елиас – да инвестираме в създаването на заводи за мляко на прах с цел натрупване на суровина във време на голямо пазарно напрежение като това ».

Като изводи може да се каже следното: 
–  Веднага животновъдните организации да изготвят план за действие при сегашната ситуация. Да се обсъдят всички възможни варианти и предложат на млекопроизводители и управляващите.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here