Как да си направим кисело мляко

0

време за прочит:3 минути

В времето на карантината, домакините ще имат повече време да отделят в кухнята. Сега е момента да си приготвят и домашно кисело мляко. Как става това, мислим, че знаят всички, или поне повечето от нас.

Винаги си спомням, че баба ми в моето село правеше собствено кисело мляко, слагаше го в купички и го предлагаше с мед или домашно сладко за десерт. След като научих рецептата, реших да си направя  домашно кисело мляко. Освен това, ако го направите сами, това ще ви струва по-малко, ако купите кофичка от магазина. Но най-важното е, че можете да контролирате материалите – от млякото до каквато ще бъде крайната текстура на продукта и няма да се нуждаете от специално оборудване. Всичко, от което се нуждаете, е тенджера с дебело дъно и капак, дървена лъжица, пълномаслено, истинско мляко, закваска, тензух, одеяло (дори да е бащината зестра) и всичко това е достатъчно.

Ето как да направите идеалното  домашно кисело мляко в 4-ри стъпки.

Стъпка 1: Затоплете и охладете млякото. Използвайте пълномаслено мляко (краве, овче, козе или го смесете по ваш избор). Защо пълномаслено? Колкото повече мазнини съдържа млякото, толкова по-кремообразно ще бъде вашето кисело мляко.  Преди да започнете да го правите  трябва да филтрирате млякото през тензуха, за да отстраните евентуални чужди тела, съдържащи се в суровото мляко. Все пак са ви го донесли от фермата. Внимавайте да не сварите прекалено много млякото, тъй като това ще убие бактериите, които биха могли да обогатят вашето кисело мляко.

Сипете 2 литра мляко в тенджерата и оставете на среден огън, докато заври (т.е. 85–90 градуса).  Когато млякото започне да ври, махнете тенджерата от котлона и оставете да изстине. Ще знаете, че е готово, когато можете да поставите пръста си в млякото и да го оставите там удобно за 3 секунди, без да изгорите.

Стъпка 2: Пригответе закваската. Това е кисело мляко от предишната партида кисело мляко, което сте направили, или чаша кисело мляко взето от комшийката. Вземете  две супени лъжици и ги поставете в чаша и прибавете няколко лъжици от свареното мляко. Разбъркайте. След това, тази смес изсипете в тенджерата и разбъркайте хубаво. Сега  е подходящ момент да добавите малко екстракт от ванилия, ако искате да направите ванилово кисело мляко. След 8-12 часа ферментация, топлото мляко ще се сгъсти и ще се превърне в кисело мляко.

Стъпка 3: Оставете киселото мляко на топло място за една нощ.
Киселото мляко трябва да остане топло по време на процеса, в противен случай бактериите няма да се размножават и то няма да се сгъсти. Можете да поставите съда във фурната,  на 50 градуса и да я оставите за 5 часа. Като алтернатива можете да увиете тенджерата с топло одеяло и да го оставите на топло място в кухнята. След 8-12 часа ферментация, горещото мляко ще се сгъсти и ще се превърне в кисело мляко.

Стъпка 4: Поставете го в хладилника. След като киселото мляко е готово, поставете го в глинени или стъклени съдове.  Можете да поставите киселото мляко в цедак, за да получите суроватката (бялата течност, която ще се отцеди), преди да я поставите в тигана. Готовото кисело мляко поставете в хладилник

Съвети

  • Както киселото мляко, така и суроватката ще се съхраняват в хладилника поне седмица. Какво да правя със суроватката? Пийте я направо – ако тренирате за укрепване на мускулите си или правите супер възстановяване – добавете го в коктейл, печете хляб и др.
  • Благодарение на микроорганизмите, киселото мляко регулира чревната флора, предотвратявайки стомашно-чревните проблеми.
  • Домашното кисело мляко има антисептични свойства поради млечната киселина, която не позволява на тялото да абсорбира токсините. Освен това е чудесно решение за тези, които имат непоносимост към лактоза , тъй като може да осигури необходимите количества калций, без да създава проблеми.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here