Министерството на земеделието отговаря

1

време за четене: 1 минута

Съвсем навреме, Министерството на земеделието, горите и храните откри страница, на която отговаря на въпроси на ЗП. Какви въпроси задават животновъдите:

Ще бъдат ли изпълнявани програмите за профилактика, надзор и контрол на здравеопазването на животните?

Без промяна е запазен контролът, неотменна част от безпрепятствената работа и финансиране на животновъдните обекти. Служителите на БАБХ, осъществяващи официален контрол върху здравеопазването на животните, продължават регулярно да извършват проверки за спазването на изискванията. Продължава и изпълнението по график на всички програми за профилактика, надзор и контрол на здравеопазването на животните, за да се гарантира безопасността на животински продукти. Осигурено е изпълнението на неотложни дейности, като ликвидиране на огнища на заболявания по животните.

На фона на пандемията от коронавирус в Европа и света, Световната организация за здравеопазване на животните (OIE) и Световната ветеринарна асоциация (WVA) набелязаха специфични ветеринарни дейности от ключово значение за превенцията и управлението на болести, включително преносими между хората, а също и за гарантиране безопасността на храните за населението:

– националните и регионалните ветеринарни специалисти и инспекционни служби да могат да контролират целостта на общественото здраве;

– само здрави животни и техните странични продукти да се допускат в хранителните доставки, за да гарантират безопасността на храните за населението;

– успешно решаване на различните спешни и/или извънредни ситуации;

– да се поддържа изпълнението на различните предпазни мерки, като ваксинация срещу значими за общественото здраве заболявания или с икономическото въздействие;

– да продължават приоритетните научно-изследователски дейности.

При осъществяване на своята дейност ветеринарните специалисти носят отговорност да опазват своето здраве и това на хората, с които работят, както и здравето на своите пациенти. Следователно те са длъжни да осигуряват изпълнението на мерките за биосигурност, условията за това техният персонал да бъде защитен с необходимото оборудване, а също и стопаните да бъдат информирани за приложените предпазни мерки.

Каква е обстановката по граничните пунктове?

Фирмите превозвачи могат да следят актуалната информация за обстановката по границите, свързана с налагането на ограничения, произтичащи от разпространението на коронавирус (COVID-19) в Европа на следния линк.

 

 

1 КОМЕНТАР

  1. Както и Америка е похвалила България – България и българският народ са прославени в цял свят с ОПИТА СИ НА НАЦИОНАЛИЗАЦИЯТА, КООПЕРАЦИИТЕ И ТКЗС СЛЕД ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА.
    НЯМА МЯСТО ЗА ПАНИКА!
    ХОРАТА СА КВАЛИФИЦИРАНИ, 2 МИЛИОНА КВАЛИФИЦИРАНИ МЛАДИ ХОРА ЩЕ СЕ ЗАВЪРНАТ В БЪЛГАРИЯ, БАНКИТЕ В БЪЛГАРИЯ И В ЧУЖБИНА СА ПЪЛНИ С БЪЛГАРСКИ КАПИТАЛИ, ИМАМЕ СИ И АМЕРИКАНСКА, ГЕРМАНСКА И РУСКА ТЕХНИКА. ЗАЩО ДРАМАТИЗИРАТЕ НЕЩАТА?

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here