Най щастливата страна през 2019 г е Финландия

0

Време за прочитане: 4 минути

Индексът, публикуван в петък от Организацията на обединените нации (ООН), който измерва състоянието на щастие по целия свят, показва, че за трета поредна година Финландия е  най-щастливата страна в света. 

Както и в предишните години, скандинавските страни, както и Швейцария и Нова Зеландия доминират в челната десетка на световния доклад за щастие.
Германия е на 17-о място в списъка от 156 държави, както и през предходната година. Люксембург се издига на 10-то място за първи път. Най-долу в списъка са страните, засегнати от конфликти и крайна бедност: Зимбабве, Южен Судан и Афганистан.

За проучването от името на Организацията на обединените нации жителите на 156 държави бяха попитани за качеството им на живот. Използват се различни показатели като брутния вътрешен продукт на глава от населението, социалната подкрепа, здравословни години на живот, липсата на корупция и възможността за безплатни решения.

Челната позиция на 5,5 милиона финландеца предизвика учудване в миналото. Степента на алкохолизъм и самоубийства там дълго време беше висока, което се дължеше на дългите мрачни зими.  Обширните програми за обществено здраве вече са намалили наполовина тези случаи.

Базата данни на доклада е 2018  и 2019 г. Настоящите ограничения в много страни след кризата от коронавируса не бяха включени. Авторите обаче предполагат, че усещането за щастие би могло парадоксално да се засили вследствие на пандемията. Едно възможно обяснение е „че хората са приятно изненадани от желанието на своите съседи и институциите да си помагат взаимно“.


Забавните факти за Финландия, които вероятно не знаете

– Независима от едва 100 години
В началото на декември 2017 г. Финландия отбеляза 100-годишнината от своята независимост. Във вековете преди това финландските земи са били под властта на Шведското кралство и на руските царе. Любопитен факт е, че финландци участват и в руско-османската война, в резултат от която се случва Освобождението на България
– “Страната на хилядите езера”
Реално в страната има 187 888. В никоя друга държава по света няма толкова много езера, колкото във Финландия. Допълнително с това на територията на страната има 179 888 острова, на много от които никога не е стъпвал човешки крак
– Финландия е страната с най-ниска гъстота на населението в ЕС

Едва около 20% от територията на Финландия (общо 338,424 кв.км) еобитаема. На тази площ живеят едва 5 500 000 души, като гъстотата на населението от 18 души на квадратен километър е най-ниската в ЕС.
– Финландците са сред най-големите защитници за природата
Във Финландия почти всички граждани са ангажирани по един или друг начин в грижата за природата. Почти 100% от пластмасовите и стъклените бутилки в страната се връщат за рециклиране.
– Доказано е, че на финландците може да се има доверие
През 2013 г. издателството “Рийдърс Дайджест” провежда глобален социален експеримент в 16 града. Те изхвърлят портфейли в 16 града по света, съдържащи семейна снимка, визитни картички, около 70 евро и лични данни на собственика. 11 от 12 портфейла във финландската столица Хелзинки са върнати.
– Печалбите от хазарт във Финландия отиват за благотворителност и за социални придобивки
– Глобата за превишена скорост зависи от дохода
Така в скандинавската страна нерядко милионери плащат шестцифрени суми, когато натиснат педала на газта повече от позволеното.
– Във Финландия се празнува “Денят на провала”
Всяка година на 13 октомври финландците празнуват Деня на провала. Целта на този празник е да се отбележат лошите новини, които по някакъв начин застрашават бъдещето, за да бъдат изведени като поуки за бъдещето
– Във Финландия децата прекарват повече време с бащите, отколкото с майките си
Статистика показва, че финландците са единствени сред жителите на развитите страни, където децата прекарват повече време с бащите си, отколкото с майките.
– Виждали ли сте обувки Nokia? 
Nokia  произвежда  обувки, автомобилни гуми, пластмаси, оръжия, газови маски и др. През 70-те години на XX век компанията се преориентира към електронните устройства всякакви електронни устройства. Въпреки това до началото на 90-те Nokia все още произвежда харитя и обувки
– Във Финландия има повече сауни на глава от населението, отколкото автомобили
Сауната е нещо като свещено място за финландците. Където и да отидете там, все ще намерите работеща сауна. Почти всичките жители на страната посещават парните бани поне веднъж седмично. Сауните в страната са толкова много, че те са повече дори от регистрираните автомобили на територията на Финландия.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here