Край на измамите с биволско мляко

0

време за  четене: 1,5 минута

Любителите на млечни продукти, винаги слагат на първо място продуктите от биволско мляко.
Вероятно и има защо.
Съвсем нормално, нещо което се търси и освен това е с добро качество, да има висока цена.
Така е и с биволското мляко.

Следва и въпроса, моцарелата от биволско мляко ли е направена.
Скоро наш приятел си купи два литра биволско мляко, от фермер близо до един столичен голям магазин, по четири лева литъра, на му  се наложи на другия ден да изхвърли млечната „плазма”, възхвалявана от продавача, като най-доброто биволско мляко получено от полски треви, от които се правят и букетите на английската кралица.
На последното вероятно ще се сложи край, защото британците разработиха Тест за откриване на фалшиво  биволското мляко.

Учени от института Quadram в Норфолк, Великобритания, разработиха тест, който е в състояние лесно да идентифицира разликите между биволското и кравето мляко. 

 Първото приложение на теста на пазара показа, че много ресторанти и пицарии продават храни и пици, които теоретично имат моцарела, направена с биволско мляко, докато всъщност те съдържат моцарела, направена само или главно с краве мляко.
Както е известно, биволското мляко е по-висок клас от кравето мляко и също така е известно, че сиренето „биволска моцарела“ трябва да се произвежда само от биволско мляко, без други примеси.

Професор Кейт Кемсли и нейният екип от Института Quadram са разработили нов метод за проверка на автентичността на сиренето от биволска моцарела. Те използват съвременен спектроскоп, който позволява точно измерване на масата на молекулите и открива най-фините разлики между протеиновите молекули от различни видове мляко.

Екипът е установил, че  само пет от тринадесет проби, взети от произволно избран супер в Лондон, са истинска моцарела. Същото разследване установява, че две трети от продуктите на пиците, продавани в британските супермаркети, за които се твърди, че съдържат биволска моцарела, също съдържат краве мляко – в някои случаи пицата с моцарела е направена от 100% краве мляко.

Както се съобщава от изследователския екип, в този случай жертвите на измама са не само крайните потребители в ресторанти и супермаркети, но и търговци на дребно и заведения за обществено хранене.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here