„Смъртна” присъда на малките породи

0

Време за прочитане: една минута

Проф. Кей-Уве Гьотц, ръководител на Института за развъждане на животни в Бавария, е критичен към правната рамка за развъждане в ЕС:
„Концепцията за чисто развъждане е смъртна присъда за по-малките породи. Това трябва да се преосмисли, според професора и той споменава, че  в миналото Симентала и Кафявата порода са спасени от загубата на смисъл чрез вноса на гени от Червен Холщайн и Кафяво Швейцарско говедо. “

Немският учен е напълно прав, защото в представените отчети за нашите тънкорунни породи, по отношение броят на животните нещата са плачевни. При някои от тях, единственият шанс да се съхрани породата, остава прилагането препоръката на проф. Гьотц.

Също така, професора е напълно сигурен, че рано или късно родословията, които сега са основата на развъдната работа, няма да се използват въобще. Развъждането ще се осъществява само с помощта на геномна информация и свързани взаимоотношения.  Той коментира говедовъдството през 2030 г. по следния начин:
„Баварските стада се разделят на производствени компании (800 000 крави), тестови стада с подбрани интензивни стада (85 000 крави) и племенни стада (4 000 крави).  Разплодните бикове се произвеждат и отглеждат само в племенните  стада. В крайна сметка съществува риск, разплодните мъжки да бъде отрязан от млечните ферми и да се извършва само в племенните стада. Това означава край на развъдния  сценарии, какъвто използваме в момента.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here