“HL-TopMix” – Лененото семе: Ключ към висок прираст и добро здраве на агнетата

0

Влагането в дажбите на преработено ленено семе води до по-висок прираст и по-малко храносмилателни разстройства при подрастващите преживни животни. Това сочи опит, проведен във Ферма Верде, гр. Съединение, при хранене на агнета с комбиниран фураж, съдържащ Wisan® Omega.

“Ферма Верде” селектира и развъжда овце от породата Лакон. Внасят първите 340 млади животни през юни 2013 г. от Франция, за да изпробват тяхната способност за аклиматизация на наша територия. Към момента в гр. Съединение отглеждат 2200 овце-майки, заедно с подрастващите агнета са общо около 3 000 животни на територията на фермата.

Отглеждането е разпределено в 9 халета. Дойните овце са разделени на 6 групи по 330 животни – целта е постигане на целогодишен млеконадой и непрекъснато производство на агнета. На всеки 60 дни има група от раждащи овце. Новородените се отбиват между 30 и 35 ден.

Специалистите на HL-TopMix проведоха опит във фермата, при контролирани условия, за изхранване с продукт, на базата на ленено семе. Целта на опита бе да се изследва влиянието  на хранене с Wisan® Omega върху средния дневен прираст и честотата на заболяванията при агнета в стартерния период на техния растеж.

Опитът бе проведен в периода от 20.12.2019 до 02.01.2020 година, обща продължителност 12 календарни дни. Опитната и контролната група се състояха от 48 броя агнета всяка, с приблизително еднакво тегло. Опитната група бе изхранвана със стартерен фураж включващ 15% Wisan® Omega, а контролната група – със стандартния фураж, използван във фермата.

Опитната група стартира със средно общо тегло на агне 8,83 кг, а на контролната средното общо тегло бе 8,33 кг на агне.

Резултати:

След 12-тия ден резултатите, които бяха отчетени са:

 • Опитна група: общо средно тегло на агне 12,05 кг, т.е. общ среден прираст на агне 3,22 кг или среден дневен прираст от 0,268 кг в групата.
 • Контролна група: общо средно тегло на агне 10,36 кг, т.е. общ среден прираст на агне 2,01 кг или среден дневен прираст от 0,168 кг в групата.
  Изводи:

  • При изхранване с дажба, включваща Wisan® Omega средният дневен прираст при агнетата е с 0,101 кг по-висок отколкото при тези, хранени със стандартната дажба. Разликата между прирастът на опитната и контролната група е 60%, в полза на опитната.
  • Процентът на храносмилателни разстройства в опитната е по-нисък в сравнение на контролната група. Това е една от причините за постигането на по-добрия прираст.
  • В следствие на този прираст, фермерът ще достигне желаното тегло за продажба по-рано и ще съкрати периода на изхранване.
   Основни компоненти, участващи в производството на Wisan® Omega, са пречистено ленено семе и специално обработени зърнени суровини. Процесът на обработка води до:
   • Вредната циановодородна киселина се неутрализира;
   • Подобрява се усвояемостта на скорбялата;
   • Активират се съдържащите се в лененета обвивка слизести вещества;
   • Подобряват се вкусовите качества на фуража.Wisan® Omega
   • Богат на слизести вещества (захари, ксилоза, галактоза и галактуронова киселина);
   • Оказва стимулиращо действие върху храносмилането;
   • Съдържа до 45% мазнини (мастни киселини – линолова и линоленова киселина);
   • Оказва положителен ефект върху здравето и плодовитостта.

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here