Коронавирусът влиза във фермата

0

време за четене: 3 минути

Увеличава се броя на заразените с коронавирус.

Какво се случва, ако фермера или членовете на семейството са под карантина в млечната ферма?

 Съвети как да защитите себе си и служителите си и какво да правите в случай на инфекция.

В семейната ферма, ако се случи това, ще бъде доста трудно за семейството. А ако това се случи в голяма ферма, ще е лошо ако се разболее или влезе в карантина управителят на фермата. И в двата случаи ще има големи трудности по решаване задачите по работния процес. А вие знаете, как е в млечна ферма, почистване, зареждане, доене, лечение и отново в този ред по три пъти на ден 365 дни в годината. Не е малко нали.

Какво съветват германските фермери Федерална служба за гражданска защита и бедствия

Повечето производители на мляко зависят от служителите /смейството и работниците/ за провеждането на работния процес във фермата. Ако мениджърът, член на семейството или служителят е заразен и трябва да бъде поставен под карантина, ще възникнат много трудности за фермата! Избухването на случай на корона  във фермата би означавало домашна карантина за фермера и семейството му.

Навсякъде, се препоръчва, че трябва да се потърси заместник в този случай. 

За съжаление е трудно да се намери такъв  за работата във времена на криза. В някои семейни ферми могат да се привлекат пенсионираните родители, които доскоро са управлявали фермата и знаят всичко. Това е най-добрия вариант. След това следват синовете, ако са свободни и/или наемен работник, които също са доста дефицитни.

Колко големи ще бъдат икономическите последици от пандемията за млечните ферми в такива случаи, зависи  от подготовката на управителя за такава ситуация.  В случай, че мениджърът се зарази с вируса, е полезен авариен план, който съдържа всички необходими документи и пълномощни, с които ежедневната дейност може да продължи без него, ако е необходимо.  Според Федералната служба не може да се изключи, че служителите ще трябва да стоят далеч от работното място за по-дълъг период, след контакт с болен човек или в случай на заболяване.

Следното се отнася за мениджъра на млечните ферми със служители:

 • Уверете се, че имате заместник за всеки служител, така че работата все още да може да бъде извършена в случай на заболяване.
 • Освен това, помислете кои задачи, дейности и работни процеси са спешно необходими и кои дейности можете да правите без персонала, ако той е заразен..
 • Помислете за възможностите, с които трябва да компенсирате работниците (например увеличаване на работното време на работниците на непълно работно време, налагане на почивки за ваканция, временно връщане на пенсионирани работници и т.н.). Можете също така да се свържете с агенции за временна заетост или местната агенция по заетостта и да намерите потенциални работници там. Само болни фермери имат право на помощници за фермата, но не и тези, които са в карантина.
 • Помислете, колко висок е рискът от провал на работната ви сила, например, ако вашият персонал трябва да се грижи за болни роднини или да се грижи за малки и училищни деца.

Минимизирайте риска от инфекция

В момента Институтът „Робърт Кох“ в Берлин препоръчва стратегия за ограничаване, за да се предотврати разпространението на вируса, доколкото е възможно. За целта веригите за инфекция трябва да бъдат прекъснати възможно най-скоро. Това се постига, ако лица с контакт от потвърдени случаи на инфекция бъдат идентифицирани и поставени в карантина у дома за 14 дни. Това е продължителността на максималния инкубационен период между инфекцията и появата на симптомите.

Гледането на млечни крави обаче не може просто да бъде прекратена за няколко седмици, ако няколко души са се заразили.

Като работодател е ваше задължение да защитавате безопасността и здравето на своите служители. Затова засега се уверете, че всички във фермата предприемат необходимите мерки, за да сведат до минимум риска от заразяване. Това включва всички служители да знаят ефективните хигиенни мерки:

 • Измивайте редовно ръцете със сапун за поне 20 секунди
 • Не пипай лицето си
 • Не кихайте и кашляйте в ръката си, а в носни кърпи или в на маншета на ръкава
 • стойте на  голямо разстояние (най-малко 1,5 м) от хора, които кашлят и кихат
 • Избягвайте колкото е възможно  струпването на повече хора
 • не  поздравявайте с  ръкостискане или прегръдка
 • Почиствайте често докосваните повърхности

Предпазните мерки във фермата включват също избягване на директен контакт доколкото е възможно или увеличаване на разстоянието за безопасност между хората.  Да се провеждат срещи на открито. Ако вашата компания работи в система на смени, организирайте промяната на смяната, така че служителите на различните смени да не се срещат. В случай на инфекция в една от групите, другата  не подлежи на изискването за карантина.

Източници: Социално осигуряване за земеделие, горско стопанство и градинарство (SVLFG), Федерална служба за гражданска защита и бедствия

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here