5 част/ В помощ на фермера – Разбираме ли какво ни казват кравите?

0

Периодично наблюдавайте кравите в зоната за хранене и оценявайте

 • Чиста ли е хранителната площадка и има ли върху нея мазни петна? Проверете на какво мирише!
 • Нивото на повърхността на хранителната площадка – заемат ли кравите при хранене позиция като на пасището (това означава наведена надолу глава, но фуражът е на не по- малко от 5 cm, желателно на 10-15 cm. над нивото, на което са стъпили). ­Това ще доведе до по- висок прием на фураж и производство на слюнки, по- малко пилеене на фураж.
 • Пречи ли на кравите ръбът на яслата (максимум 55-60 cm. над нивото, на което са стъпили) или тилният ограничител.
 • Имат ли кравите на яслата достатъчен фронт за хранене (минимум 42 cm/крава в лактация, при хранене на воля, и минимум 72 cm при скороотелените и при юниците.
 • Има ли задънен проход към хранително- торовата пътека? Е ли хранително- торовата пътека достатъчно широка, така че зад една хранеща се крава да се разминат безпрепятствено още две крави?
 • Има ли разпилян фураж върху леглото (при вързано отглеждане), върху гърба на кравите или върху хранително- торовата пътека? Това е стереотипно поведение, повтарящо се без видима причина. Това поведение може да бъде провокирано от много висока хранителна площадка (повече от 15 cm над нивото на пода).
 • Тъй като след доене, след като са пили вода, кравите обикновено искат да ядат, ще намерят ли на хранителната площадка свеж фураж? Ако намерят, това ги поощрява!
 • Ще намерят ли кравите в продължение (поне) на 20 часа апетитен фураж?
 • Е ли сухото вещество на дажбата  между 45 и 55%? По- ниската или по- високата влажност намалява консумацията!
 • Е ли предложения фураж студен, незамърсен и без плесени? В противен случай е възможно лошо храносмилане и намалена консумация.
 • Са ли повече от 20% от частиците в силажа (респективно 7-10% от частиците на сухото вещество в дажбата), дълги по- вече от 3,8 cm? Това е гаранция за добра структура на дажбата и пълноценно преживяне.
 • Изглежда ли останалият фураж така, както и ново заложения и мирише ли също така?
  Водопой.

Водата е най- евтиния фураж. Количеството изпита от кравата вода е свързана с консумацията на фураж, млечната продуктивност (особено много) и зависи от околната температура. Кравата изпива дневно 4 до 5 литра на всеки килограм  консумирано сухо вещество от фуража, или 80 до над 150 литра/ден. Една крава пие вода с дебит до 20 литра/минута. Неограниченият достъп до чиста питейна вода е толкова важен, колкото и достъпът до свеж фураж. Ако кравата не пие достатъчно, консумацията на сухо вещество ще намалее, това ще се отрази отрицателно на храносмилането и на продуктивността. В този дух бих казал, че изкарването на животните на паша, без да имат достъп до вода, е вредно и за кравата, и за фермера. Особено когато пашата е много оскъдна. Обикаляла много време по голото пасище, кравата се връща недохранена, но и жадна. Първото нещо, което тя търси, е водата. След като се е напила, в търбуха няма място и за храна. Водата, сама за себе си, не дава мляко.

Когато кравата е спокойна, процесът  на пиене се състои от три стъпки: първоначално възприемане на вкуса, продължение на периода на пробване и същинско пиене. През зимата, когато водата е хладна, кравата разбърква водата с език, но пие малко. За това е желателно водата да е подгрята поне до 100С. Подгряването на водата кара кравата да пие по- вече, а това води и до по- голяма консумация на фураж. Кравите предпочитат да пият вода от ниско разположени поилки (повдигнати на максимум 60 cm. над нивото, на което са стъпили). По време на пиене кравите трябва да се чувстват в свободна и спокойна обстановка, да се усещат в безопасност. Ако имат избор, те винаги ще изберат най- чистата и прясна вода.

Когато кравата стане, тя обикновено следва определен порядък: пиене – хранене – пиене. Освен това кравата обича да пие веднага след доене. Желателно е на изхода от доилната зала да има коритни поилки, като е осигурен фронт за поене 70 cm. за толкова крави, колкото места има в едната редица на доилната зала. На снимката виждате точно това. Тук непременно трябва да оставите достатъчен проход (минимум 3 m.), за да може, ако някоя крава не иска (което се случва изключително рядко) да пие, да мине без да притеснява пиещите.  На същата снимка  в дясно, горе над поилката, виждате устройство, което поддържа температурата на водата над +100С.

С любезното съдействие на:инж. доц. д-р. Стефан Станев

АГРОЕКОН   ООД Mob. +359 887 582 684
ул. Милин Камък 23 e-Mail: s.stanev@agroecon.com
6000 Стара Загора web: www.agroecon.com

Говедовъд.ею

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here