Приключенията на едно селско момиче: Пресушени крави / 13 част

0

Време за прочит: 3 минути

Кравата  обикновено се тели веднъж всяка  година, всъщност  това е много добра година. Тъй като интервалът на отелване на кравата (времето между две телета) е около 380 дни. Този период  е по-голям в повечето млечни ферми, но също и малко по-голям от 395 дни. Това все още е доста добро постижение, което със сигурност е свързано с факта, че заплождаме  с естествено покриване. От тези 395 дни кравите се доят около 350 дни, останалите 45 дни, кравите  са в сухо състояние или следователно в покой.

На около 350-ият ден от лактацията, бременната крава вече не дава много мляко. Можем да доим  средно по 15 литра на ден. Дажбата трябва да се регулира към края на лактацията, така че, добивът на мляко също да намалее. Между другото, в своя пик в лактацията, млеконадоят към 60-ия ден, е около 40 до 50 литра мляко. Той е по-малък при юниците, въпреки, че тази година вече имахме няколко  топни юници,  които достигаха до 36 и дори 41 литра на ден!

Не е възможно просто да спрете доенето на 350-ия ден, но кравата трябва да бъде пресушена. Пресушаването  на кравите може да се извърши по различни начини, с различни средства. Прилагаме антибиотично лечение на вимето. След последното доене, всички цицки първо трябва да бъдат дезинфекцирани с поставен тампон с алкохол. След това се поставя внимателно във всяка цицка със спринцовка мехлем. И внимателно във всеки биберон, сетер за спринцовка. Този мехлем ще фиксира съществуващите инфекции и ще предотврати нови инфекции.

След пресушаването на  кравите ги отделяме за лечение, така че  да влязат  в бокса  за обработка  на копитата. След това, тези крави се затварят най-добре в друг обор или на пасището и им се дава коригирана дажба. През първата седмица от сухия период млякото все още ще капе от вимето или дори тече. Необходими са няколко дни за естествената защита на вимето, за да се образува кератинова тапа на всяка цицка. Тази бариера, която спира бактериите, ще изчезне сама по себе си, когато отелването наближи.

Когато кравата се е отелила, млякото не може просто да се вземе и насочи към  резервоара. Първото мляко, така или иначе  е за телето но на 2 или 3 ден млякото трябва да се провери за антибиотици. Това се прави с микробиологичен тест на Copan Milk Test и става по следния начин: капка мляко се поставя в (лилава) епруветка с тестови бактерии и след това се инкубира в продължение на три часа при 64,5 ° C. Когато присъствието на антибиотици е над границата на откриване, растежът на изследваните бактерии ще бъде инхибиран. След това бактериите ще произвеждат по-малко или никаква киселина, така че индикаторът за pH няма да се промени от лилаво до жълто. Когато млякото не съдържа антибиотичен  прах, цветът ще стане жълт. Резултатът от този тест за инхибиране на растежа на зародиша се съхранява в компютъра и трябва да се съхранява най-малко пет години.

Ако епруветката е останала лилава, млякото трябва да се провери отново по-късно.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here