SOFT-AGRO: Как да избегнем млечната треска

Слюбезното съдействие на г-жа Елена Бабенко, Govedovad.com представя съвместният проект със SOFT-AGRO.COM, който продължаваме с материала:

Как да избегнем млечната треска

Във високопроизводителните стада все по-често се среща млечна треска в средната фаза на лактация, в резултат на което ветеринарите и специалистите по хранене напомнят на фермерите за важността на минералния баланс и адекватния прием на сухо вещество.

Млечната треска (хипокалцемия) обикновено се появява по време на отелване, когато кравата не е в състояние да мобилизира достатъчно калций, за да посрещне внезапно повишената нужда.

Ветеринарният лекар Уил Голдън от ветеринарните служби Summerleaze Vets трябваше да лекува няколко случая в средата на лактацията. Особено често според него хипокалцемията се среща във високопроизводителни или роботизирани доилни ферми.

„Виждам намален калций в анализите през целия период на доене. И на 30-60 дни, когато кравите достигат пик на продуктивността си, но аз видях това на 150, 220 и 250 дни лактация. Обикновено при кравите с най-висока ефективност във фермата “ – казва той.

КРАВИТЕ, КОИТО ПРОИЗВЕЖДАТ ПОВЕЧЕ ОТ 12 500 ЛИТРА ГОДИШНО, СА ИЗЛОЖЕНИ НА НАЙ-ГОЛЯМ РИСК ОТ ЗАРАЗЯВАНЕ С ПОЛОВАТА БОЛЕСТ

Отнася се за  стадо от 600 крави, което дава средно около 12 000-12 500 литра на глава, но  има около 10 случая на млечна треска в средата на лактацията. Друго високо продуктивно стадо, използващо доилни роботи с 220 крави през тази година, имаше четири.

Кравите показват всички класически признаци на млечна треска, включително изглеждат депресирани, имат ниска телесна температура, преживянето е  намалено и стават трудно. Кръвните изследвания показаха хипокалцемия.

„Тези крави не е задължително да имат следродилна пареза, но със сигурност са изложени на риск и всеки стрес, който изпитват по време на лактацията, ги тласка към това“, казва господин Гюлдън. Това може да бъде например топлинен стрес или други недостатъци при отглеждането.

Г-н Гълдън смята, че кравите в тези високопродуктивни стада са склонни да граничат с нивата на калций в кръвта и в резултат на това са отслабили имунитета. Той смята, че клиничната млечна треска в средата на лактацията може да е „нещо като върха на айсберг“, докато другите крави, макар и да не показват външни признаци на хипокалцемия, остават неидентифицирани.

В резултат на това може сериозно да потисне работата на потенциално силни млечни крави.

Кравите, които развиват млечна треска, трябва да приемат калций венозно, както и да пият калций от специална бутилка или стомашна помпа. При правилно и навременно лечение повечето животни ще се възстановят напълно.

КАКВА Е ПРИЧИНАТА ЗА ХИПОКАЛЦЕМИЯ?

Г-н Гълдън смята, че нормирането на микро и макроелементи в сухостойния  период е ключът към избягването на тези проблеми по време на лактация.

Магнезият играе важна роля за подпомагане на кравата да мобилизира калция. Въпреки това, наличието на високи нива на калий във фуражите може да блокира усвояването на магнезий и в резултат на това да увеличи риска от млечна треска.

В резултат на това, е наложително да се избягва храната с високо съдържание на калий. Препоръчва се също да нарязвате подхранващата слама, за да увеличите максимално приема на сухо вещество.

„Всъщност всичко се свежда до консумацията на сухо вещество“, казва господин Гълдън. “Ако тези силно млечни крави не получават необходимото и внимателно балансирано хранене за всички вещества през сухия период, те обикновено получават проблеми по-късно, с началото на лактацията.”

Ветеринарният лекар Ед Джеферсън-Ловедей от фермата на Уилоус Ветс също смята, че вниманието към управлението на стадото през сухия сезон е жизненоважно за предотвратяване на потенциални проблеми.

Високата производителност на кравите сама по себе си не винаги води непременно до хипокалциемия. „Не мисля, че всички високопродуктивни крави са обречени на млечна треска. Има много млечни ферми , където изобщо няма такъв проблем “, казва той. Вероятността отделните крави да имат проблеми в средата на лактацията може да бъде свързана както с възрастта, така и с генетиката. „Това може да се дължи и на факта, че една крава, например, не отговаря на трикратно роботизирано доене“, отбелязва господин Джеферсън-Ловедай.

МОЖЕ ЛИ ЦАРЕВИЦАТА И МЛАДАТА ТРЕВА ДА СА ВИНОВНИ ЗА ХИПОКАЛЦЕМИЯТА?

Диетологът на FeedCo Джереми Хамилтън познава четири стада, които са имали млечна треска в средата на лактацията, докато други също наблюдават увеличение в подобни случаи. Джеръми Хамилтън смята, че това се дължи предимно на лактацията.

„Допреди няколко години не срещахме такива случаи. Но според мен причината може да е в излишък на царевичен силаж и силаж от треви от ранния стадий на вегетация в дажбата “, казва той.

Царевицата естествено съдържа малко калций и магнезий, така че включването на висока част от повече от 50% може да намали фоновото ниво на тези минерали.

Г-н Хамилтън отбелязва, че високопродуктивните крави се нуждаят от повече калций от обикновените крави. И ако не задоволите напълно тази нужда, проблемите ще трябва да ги решавате Вие. Силажът от млада трева може също да съдържа големи количества калий и разтворим азот, което може да попречи на усвояването на магнезия.

Високопродуктивните стада, които са на такива “рискови” диети, задължително трябва да увеличат съдържанието на калций, магнезий и витамин D в дажбата, за да се предотвратят проблеми.

Рискови фактори за млечната треска при средна лактация

  • Високопродуктивните крави имат голямо търсене на калций.
  • Диета с високо съдържание на царевица (над 50%), тъй като царевицата естествено съдържа малко калций и магнезий.
  • Силаж от млада трева с високо съдържание на разтворим азот, който може да намали усвояването на магнезий Магнезият играе важна роля за усвояването на калция.

ПРЕДОСТАВЯНЕ НА КРАВИте  МИНЕРАЛИ ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА ХИПОКАЛЦИЕМИЯ

При стада, изложени на риск от хипокалциемия и дажби с високо съдържание на царевичен силаж и силаж от млада трева, помислете за:

  • Увеличение на калция от 0,7% от общото сухо вещество в диетата до 0,8-0,9%.
  • Витамин D е необходим ежедневно в количество от 25 000-30 000 IU на глава на ден като витаминна добавка. Витамин D помага да се мобилизира калция от костите.
  • Увеличение на магнезия до 0,25–0,3% от общото сухо вещество в диетата (а не както обикновено – 0,15–0,16%).

Осигуряването на балансирана дажба и енергия и протеини също е предпоставка и необходимо предотвратяване на хипокалциемията.

Г-н Хамилтън също така отбелязва, че недостигът на калций може да има други дългосрочни отрицателни ефекти, включително отслабване на костната тъкан и увеличаване на броя на кравите, страдащи от депресия.

Автор: Тим Scrivener, FarmersWeekly . 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here