След агнетата идва ред на телетата

0

време за четене: 1,5 минута

Едно от най-добрите меса е телешкото. Независимо от това, че консумацията му у нас е по-малка, през последните години и то си намери своето място. Имаме вече любители, както на младо телешко, така и на стековете и хамбургерите. Засега нямаме притеснение за цената по куп причини. Може би, че все още произвеждаме малко телета, причините – голям период между отелванията и вероятно висока смъртност при новородените.

В глобален мащаб обаче, нещата имат съвсем друго измерение. Оборотът пада във всички страни. В следващия период очакваме загуба на оборот над 50%. Тази загуба може да бъде временна и зависи главно от това, колко бързо ще се възстанови пазарът. В резултат на коронавируса кризата в телешкият сектор предвижда загуба на оборот от поне един милиард евро през 2020 г. – казват  за ЕС анализаторите.

Телетата от Холщайн породата, вече носят на фермерите оскъдните 50 евро по пазарите за добитък в Холандия.

Това е половината от цената преди един месец.  Млекопроизводството не трябва да очаква жалост от производителите развъждащи месодайни породи. Те са с препълнени обори и това намалява цената.

Месото сега се продава трудно и  закланите телета влизат в хладилни складове, които в резултат се напълват. Вследствие  на това живите телета остават във фермите, което ще създава проблеми след няколко седмици. Тяхното месо  не може да се продава като бяло месо, а като розово на което цената е по-ниска. Месото, съхранявано в хладилните складове, също струва по-малко от „прясното“ месо.

Вероятно  фермерите ще поискат подкрепа от  Европейската комисия за пазара, но  все още не са определили количествените щети.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here