СТАНОВИЩЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ СЪЮЗ НА ГОВЕДОВЪДИТЕ В БЪЛГАРИЯ: “Да защитим министър Танева, да защитим Българският фермер, да защитим Българското мляко”

2

време за четене: 3 минути

Членовете на нашата браншова организация, на Съюза на говедовъдите в България, бяхме изненадани от писмото, което публикуваха ръководствата на „веригите” магазини в България.

Учудването ни е още по-голямо, след като прочетохме тяхното изявление  и видяхме как умело се намесват в неща, които са си наше право да решаваме. Това, че голяма част от нашия народ  ползва техните услуги и се радва на промоциите им, е едната страна на медала, другата е за чия сметка са и кой плаща за тях –Производителят и това трябва да го знае уважаемият потребител.

Интересното е да се знаят факти от „кухнята” на тези „вериги”. Каква е печалбата им, какви са условията при които се купуват и плащат продуктите на нашите родни производители, какви са надценките и бонусите, които събират, таксите, какъв „данък” плащат нашите производители за да се реализира дадена промоция, кой “плати в действителност и построй магазините им“, все въпроси, които обществото ни трябва най-накрая да разбере.

С какво право те стават съдник на един наш министър, който във времето е доказал себе си, с голям авторитет пред браншовите организации и в Европа.

Учудването ни започва още от първата точка. Какво общо в случая имат Министерството на икономиката и това на здравеопазването, по отношение изкупуването и реализирането на родната продукция. Защо се мъчат да противопоставят  нашите министри. Това е чисто по европейски – дали?…

Относно  млечните продукти. В България, за първи път нашият Съюз постави въпросът за присъствие на щандовете с приоритет на продукти, произведени от българско мляко и в български преработвателни предприятия. Това не е новост за веригите. Гърците го направиха вече. Как така ще констатират, че постановлението не е работещо, когато още не е влязло в сила. Колкото до непроведената среща, информацията ни е, че е имало такава среща. Нали господата са направили записи на разговорите.

Ние не знаем кои са „кръговете” около министър Танева. Знаем обаче, че най-близките ú кръгове, са земеделските производители от всички браншове в земеделието. А относно отговорността Ви да гарантирате безопасни храни и да продавате на добри цени, никой не Ви пречи. Но се учудваме, защо нищо не говорите за качеството и всички ли храни предлагани във вашите обекти, са с гарантирано   качеството, произход и вложени съставки?

Едва ли министър Танева ще седне да Ви преразпределя пазарите. Това Вие си го правите сами. Относно субсидии за търговците, е съвсем нормално да не желаете, щеше да бъде жалко, ако и Вие искахте такава, след като българските производители, Ваши доставчици Ви субсидираха с входните такси и хиляди бонуси. Но други наши, български  търговски обекти имат изключителна нужда от подпомагане в дните на кризата.

С какво право се месите в това, което става с нашето земеделие. Кажете в джобовете на кои няколко олигарха са отишли тези 11 милиарда лева и не забравяйте, ТЕЗИ СУБСИДИИ СЕ ИЗПЛАЩАТ СРЕЩУ ПРОИЗВЕДЕНА ПРОДУКЦИЯ, БРОЙ ЖИВОТНИ, ОБРАБОТЕНА ЗЕМЯ и т. н. и то след множество проверки, и също защо не казахте, че Вие, като представители на старите страни членки на ЕС, ВАШИТЕ ФЕРМЕРИ ПОЛУЧАВАТ МНОГО ПОВЕЧЕ от българските фермери и то при същите параметри. Или защо не кажете, че нашата страна е от първите производители на слънчоглед, пшеница и още няколко култури. Защо не отидете след един месец да се разходите в Северна България, да видите нашите посеви. Защо не видите в Сливенско овощните градини, в  Пловдивско зеленчуците и оранжериите в Сандански. Може да посетите наши говедовъдни ферми, които са по-добри и от европейските с производство над 10 000 кг мляко от крава. Подобни ферми има и в овцевъдството. Пак на олигарсите ли са тези 400 ферми, в които се отглеждат над 100 крави, а внушавате лъжи и неверни данни, че едва ли не българското мляко е едва 40% от необходимото. Никъде в Постановлението не е казано, че сте длъжни да приемате и продавате стоки с негарнтирано и занижено качество, каквото обаче правите и сега, защото не може да съществува българско сирене от мляко на цена с ДДС 4,50 или 6 лв. на килограм. Нали и Вие имате контролни органи. Може и да Ви задължим да продавате наша продукция на 90%, искате не искате, ще трябва да слушате. В противен случаи може да стане това, което стана в Румъния и Словакия.

Въобще не е етично да се месите или да давате предложения, какво трябва да се прави в нашето селско стопанство. Като се качите на трактора или вземете гегата, ще бъдете добре приети в нашите организации и ще Ви изпращаме на съветите, да защитавате нашите интереси.

Ако не знаете, България вече 13 години е в голямото Европейско семейство. Ние много добре знаем правилата,  които действат в общността и ги спазваме, така че, не се опитвайте да ни плашите с Европа. Не ни размахвайте пръст, като учителка по чужди езици и не използвайте полицейски методи с някакви записи. Не се опитвайте да подхвърляте  недоказани обвинения за опити на корупция и разпределение на пазарите от нашата министъра. Най-добре е Вие да гледате Вашите магазини – вериги, а ние да си гледаме земеделието. Колкото до социализма, ние сме живели в него, за разлика от Вас и не можете да ни уплашите.

Като „истински европейци”, за каквито се смятате, би било най-добре да се извините на министър Танева и на целия млечен бранш, защото във   Вашето изложение, използвате методи, които отдавна са изхвърлени от европейските порядки. И още нещо, нашия земеделец, особено животновъдите много лесно сваля веригите и ние сме го доказвали много пъти.

Национален съюз на говедовъдите в България !

Председател НСГБ: Димитър Зоров

Изпълнителен Директор: Михаил Михайлов

 

2 КОМЕНТАРИ

  1. Благодаря за коментара, становище!Истината е само една и това е точно така! Браво!

  2. “Ние не носим отговорност за проблемите в селското стопанство, трупани с години – 11 млрд. лв. от европейските фондове са отишли в няколко джоба вместо за обединяване и подпомагане на малките производители. Българско сурово мляко за 90% от пазара в България няма – ще продават на потребителите продукти със сухо или вносно мляко на каквито си искат цени при гарантирани с постановление 90% техни продукти на рафта – ето това е господстващо положение, основано на липсваща в България суровина”, се казва още в позицията.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here