Излизаме от шока

0

време за четене: 2 минути

След един месец патова позиция по отношение на коронавируса, нещата започват полека лека да се нормализират по отношение нашите действия. Съвсем нормално е за това време, ако не се съсипе един бизнес да се върни с години назад. Фермерите също получиха отговори на въпросите, които ги интересуват по отношения заболяването, успяха да си подредът процесите във фермите, съгласно новите условия, разбраха, че не всичко което хвърчи се яде и започнаха да „строят” пътя за бъдещето. То просто ще е по-различно от това, с което бяха свикнали те.

На първо място е въпроса за финансова устойчивост. Фермерските формации в говедовъдството от Бавария, вече излязоха със своя позиция състоящи се до следното:

Поради проблемите с продажбите на млечни продукти млекопроизводителите молят политиците   да намалят временно производството на мляко в цяла Европа,                    /забележете – не в Германия, а цяла Европа/. Защото вследствие на кризата вероятно ще се появят излишъци от мляко. Вследствие на това,  износът на млечни продукти се разпадна и търговията на едро е ограничена,  появилите  се големи излишъци от мляко,  биха довели до огромен спад в цените. Ако отделните производители на мляко намалят обема на млякото си с 20%, а другите произвеждат същото количество или в най-лошия случай дори произвеждат повече, стреса на пазара няма да се случи.

Поради това Баварската организацията призовава за общоевропейско задължително намаляване на обема на млякото във всички стопанства. От гледна точка на фермерите, това би имало следните предимства:

  • Пазарът бързо се стабилизира чрез намаляване на обема с няколко процента.
  • Отделна компания може лесно да направи това, без да изпада в икономически затруднения.
  • Ако се съживи търсенето на млечни продукти, намаляването на обема може да бъде отменено.
  • Това води до огромна стабилизация на млекопроизводителя, без да използва данъчни пари за помощ или съхранение.
  • С политическа намеса, структурната промяна в млекопроизводството ще бъде значително ускорена. Много семейни стопанства не биха могли да издържат на нова криза на пазара на мляко, тъй като изискванията на новата наредба за торовете  не могат да бъдат приложени, ако липсват приходи. Организацията призовава лицата, които вземат политически решения в Бавария, Германия и Европа, да действат бързо, “преди цялата млечна индустрия да удари стената”.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here